Colliers: Piaţa imobiliară din Europa de Est are și va avea în continuare probleme

Sursă foto: Freepik

Compania de consultanţă Colliers anticipează o posibilă redresare a activităţii investiţionale în ECE în a doua jumătate a anului, dacă ratele dobânzilor vor scădea în zona euro. 2024 va aduce o reducere considerabilă a livrărilor de noi birouri, arată previziunile companiei.

În zona tranzacţiilor imobiliare, chiar dacă se anticipează o eventuală scădere a dobânzilor la băncile centrale majore, nu s-a ajuns încă acolo, iar împrumuturile vor rămâne pentru mulţi ani de acum înainte semnificativ mai costisitoare decât erau în perioada 2020-2022.

”Regiunea Europei Centrale şi de Est (ECE), cu cele şase economii majore, ale României, Bulgariei, Cehiei, Ungariei, Poloniei şi Slovaciei, rămâne activă şi în 2024, fiind aşteptată o triplare a dinamicii produsului intern brut (PIB) în zonă, până la aproximativ 2,5%, faţă de mai puţin de 1% anul trecut”, spun consultanţii Colliers în raportul ”Top 10 previziuni pentru ECE-6 în 2024”.

Parcurile de retail rămân un motor de creştere în regiunea ECE, dar consultanţii Colliers văd un interes crescut şi pentru mall-urile de dimensiuni mari. De asemenea, livrările limitate de noi birouri vor avea ca efect creşterea ratei de ocupare a spaţiilor libere, în special a celor moderne şi conforme cu standardele ESG, iar o altă oportunitate majoră de care România şi ţările vecine ar trebui să profite din plin este legată de tendinţa de relocalizare (re/near-shoring) a firmelor occidentale din diverse zone ale lumii mai aproape de „casă”, pentru diversificarea riscurilor.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: