Comasarea alegerilor. Cu ce mandat merge PSD la negocierile din coaliție

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Invitat miercuri în emisiunea Puterea Știrilor, Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD, a anunțat cu ce mandat vor merge social-democrațiile la negocierile de vineri privind comasarea alegerilor din acest an.

„Vom merge la discuțiile de vineri cu un mandat clar: negocierea și anunțarea unui calendar electoral pentru tot anul 2024, cu negocierile politice implicite, că trebuie să și dai, trebuie să și primești. Asta se va discuta în coaliție, acesta este mandatul foarte larg, foarte deschis, foarte echilibrat și cinstit față de români. Se va discuta un calendar, nu se vor discuta nume. Până la alegerile prezidențiale mai avem, totuși, de trecut prin niște alegeri. Oamenii îi vom discuta mai încolo”, a declarat Lucian Romașcanu, în direct la Puterea Știrilor.

Comasarea alegerilor: liderii coaliției de guvernare nu au ajuns la un acord

Discuțiile despre comasarea alegerilor, unul dintre cele mai intens dezbătute subiecte din ultima perioadă, ar urma să fie reluate vineri, după ce, luni seara, liderii coaliției de guvernare nu au ajuns la un acord.

Procedural, alegerile locale trebuie organizate pe 29 septembrie 2024, iar noii aleși locali trebuie validați în funcție în termen de 20 de zile de la data alegerii în funcție. În 2020, alegerile locale au avut loc în 27 septembrie prin urmare mandatul aleșilor locali expiră în 2024 pe 5 octombrie.

Decizia de comasare cu europarlamentarele ar presupune organizarea alegerilor locale cu trei luni înainte de termen urmând ca cei aleși pe funcții în administrația locală să aștepte trei luni până la preluarea mandatului.

Procedural Guvernul este cel care stabilește data organizării alegerilor prin Hotărâre de Guvern. Decizia politică trebuie luată până pe 1 februarie 2024, pentru a permite Parlamentului să modifice legile și, în cazul unei contestări la Curtea Constituțională, să se încadreze în timp pentru a veni decizia. Guvernul trebuie să emită HG de organizare a alegerilor europarlamentare la începutul lunii martie.

Reamintim că săptămâna trecută, liderii Coaliției au discutat despre posibilitatea de a organiza alegerile locale cu trei luni mai devreme, pe 9 iunie, odată cu alegerile europarlamentare.

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: