Comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale, o soluție adoptată de multe state UE

Sursa foto: wirestock on Freepik

Comasarea alegerilor este o soluție adoptată de numeroase state din Uniunea Europeană. România se va confrunta cu 4 runde de alegeri (chiar 5, pentru că alegerile prezidențiale pot avea și turul 2), iar o comasare ar simplifica procesul electoral.

Comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale, pe 9 iunie 2024, ar fi cea mai bună soluție. Cetățenii nu ar avea probleme la urne, deoarece alegerile europarlamentare oferă doar un singur buletin de vot și nu complică desfășurarea procesului electoral.

România a avut o astfel de situație pe 26 mai 2019, când alegerile europarlamentare au fost comasate cu referendumul pentru justiție. Nu a existat nicio problemă la urne și cetățenii s-au arătat încântați de această decizie, deoarece într-o singură zi au ales Parlamentul European și au decis pentru justiție. În plus, comasarea alegerilor europarlamentare cu referendumul a motivat cetățenii să se prezinte la urne.

Irlanda, Malta și Ungaria

Comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale este foarte frecventă în Uniunea Europeană. Irlanda, Ungaria și Malta au decis să facă acest lucru într-un an electoral foarte încărcat.

Pe 9 iunie 2024 vor fi organizate alegerile europarlamentare și cele locale în cele 3 state UE. Alegerile locale vor fi la nivel național, nu doar în anumite regiuni.

Situația din Ungaria este foarte asemănătoare cu cea din România. Mandatele actualilor aleși locali din Ungaria expiră în octombrie 2024, iar Budapesta a găsit soluția legală pentru a organiza alegerile în iunie 2024, cu 3 luni înainte. Decizia guvernului de la Budapesta nu a fost criticată nici de Curtea Constituțională din Ungaria, nici de Comisia Europeană, care nu este deloc prietenoasă cu regimul Orban.

Belgia: alegeri locale, federale și europarlamentare

Belgia are și ea un program electoral foarte încărcat, însă a decis să comaseze trei tipuri de alegeri. Pe 9 iunie 2024, belgienii vor fi chemați la urne pentru a alege noul Parlament European, noul parlament al Belgiei și liderii locali din regiunea Bruxelles.

Belgia a comasat aceste alegeri pentru a simplifica procesul electoral, iar cetățenii nu au nicio problemă cu această decizie. Măsura este constituțională și respectă legislația europeană.

Germania și Italia

Germania a hotărât comasarea alegerilor europarlamentare cu alegerile locale din mai multe state federale. Alegerile locale din Germania vor avea loc pe 9 iunie în următoarele state federale: Baden-Württemberg, Brandenburg, Mecklenburg-Vorpommern, Rheinland-Pfalz, Saarland, Sachsen, Sachsen-Anhalt. În același timp, germanii vor trebui să aleagă și noul Parlament European.

Italia a decis și ea o comasare a alegerilor europarlamentare cu cele regionale și locale. Italienii vor fi chemați la urne pe 8 și 9 iunie pentru alegerile europarlamentare. Pe 9 și 10 iunie, italienii din câteva regiuni vor vota și  pentru alegerile regionale și locale. Guvernul italian a făcut această comasare parțială tocmai pentru a reduce costurile cu organizarea alegerilor.

Beneficiile comasării alegerilor

Alegerile europarlamentare din 2024 sunt un moment important pentru toată Uniunea Europeană. Partidele eurosceptice și naționaliste pot să pună în pericol stabilitatea democrației europene dacă vor câștiga. Din acest motiv, guvernele naționale au responsabilitatea să se pregătească bine programul electoral și să motiveze electoratul.

Comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale, așa cum s-a decis și în alte state UE, ar încuraja cetățenii să vină la urne. Totodată, România ar transmite un semnal clar că își dorește să urmeze parcursul spre UE. Mesajele pro-UE și proiectele pentru dezvoltarea Uniunii ar cuprinde toată țara, până în cele mai mici comune.

Într-un context geopolitic foarte dificil, România nu poate rata drumul său în Uniunea Europeană. Comasarea ar simplifica procesul electoral, ar reduce cheltuielile statului și ar motiva cetățenii să creadă și mai mult în Uniunea Europeană.

 

Autor

  • Marius Constantin

    Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL