Comasarea alegerilor europarlamentare cu locale este legală și constituțională

Sursa foto: INQUAM PHOTOS / OCTAV GANEA

Comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale este o soluție care respectă Constituția și nu încalcă legislația deja în vigoare. Guvernul va trebui să prezinte noul cadru electoral în următoarea perioadă. Beneficiile comasării sunt numeroase, mai ales într-o perioadă dificilă pentru politica europeană.

Nu se modifică legea electorală

Comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale, pe 9 iunie 2024, nu se va realiza cu modificarea legislației electorale. Acest lucru a fost transmis chiar de președintele PNL, Nicolae Ciucă. Liderul liberalilor a arătat că se va interveni doar la Codul Administrativ, care a fost modificat în 2020 din cauza pandemiei.

„Am discutat cu juriştii noştri din grupurile parlamentare, au analizat acest proiect de comasare, nu este nevoie de nicio modificare legislativă, nu există niciun fel de piedică, de limitare legislativă. (…) Această lege (n.r. Codul Administrativ) oricum trebuie modificată pentru că acolo s-au produs nişte decalaje, având în vedere că în pandemie validarea primarilor s-a produs cu întârziere. Ca atare, că se comasează, că nu se comasează, legea la Codul de administrativ va fi modificată oricum”, a declarat președintele PNL.

Potrivit Codului Administrativ, mandatul primarilor începe în momentul în care au depus jurământul. Acest lucru îi oferă Guvernului un avantaj pentru a organiza alegerile locale mai devreme. Guvernul poate să intervină doar în Codul Administrativ pentru a organiza comasarea, nu are nevoie de alte intervenții în legislația electorală.

„Primarul depune jurământul prevăzut la art. 117 în prima şedinţă privind ceremonia de constituire a consiliului local sau în faţa judecătorului delegat, în camera de consiliu, în cazul în care prima şedinţă privind ceremonia de constituire a consiliului local nu are loc în termen de 60 de zile de la data alegerilor”, arată Codul Administrativ.

Guvernul va restabili data alegerilor în iunie, așa cum era înainte de pandemie. Mandatele aleșilor locali expirau în iunie 2020, dar Parlamentul le-a amânat cu 6 luni din cauza pandemiei Covid19. În 2024, Guvernul revine la cadrul electoral de dinainte de pandemie, restabilind data alegerilor. În consecință, nu este vorba de nicio modificare a legislației electorale, ci doar se corectează o modificare introdusă în pandemie.

Comasarea alegerilor, constituțională

Comasarea alegerilor este o decizie care respectă Constituția României și nu aduce nicio modificare. Niciun articol din Constituție nu împiedică comasarea alegerilor. Mandatele aleșilor locali sunt stabilite în baza legislației, nu prin Constituție. Astfel, Guvernul are tot dreptul să facă comasarea alegerilor în următoarea perioadă și să intervină în Codul Administrativ.

Curtea Constituțională nu are nicio atribuție în privința mandatelor aleșilor locali, fiind o responsabilitate strict a Guvernului și Parlamentului. Totodată, organizarea alegerilor este din nou o responsabilitate a Guvernului.

Comasarea alegerilor respectă statul de drept

Comasarea alegerilor a fost decisă și în alte state ale Uniunii Europene. Irlanda, Malta și Ungaria vor avea alegerile locale și alegerile europarlamentare pe 9 iunie 2024. Mandatele aleșilor locali din Ungaria expiră în octombrie, însă guvernul de la Budapesta a găsit soluția pentru a se vota cu 3 luni mai devreme. Comisia Europeană nu s-a opus acestor trei state și nu a criticat decizia comasării. De asemenea, Germania, Italia și Belgia vor avea alegeri locale, regionale și europarlamentare pe 9 iunie 2024.

CITEȘTE ȘI: Comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale, o soluție adoptată de multe state UE

Siegfrid Mureșan, europarlamentar PNL, a declarat că Parlamentul European nu are nimic împotriva comasării alegerilor în statele membre. Acesta a subliniat că nu se modifică legea electorală, ci doar se restabilește data alegerilor.

„Deci, comasarea alegerilor nu este un lucru văzut negativ la nivel european. Parlamentul European depune eforturi semnificative pentru creşterea ratei de participare la alegerile europarlamentare, iar comasarea este un lucru bun în acest sens. O decizie de schimbare a legislaţiei electorale cu puţin timp înainte de alegeri ar fi fost evident văzută cu ochi critici de instituţiile abilitate, dar nu e cazul. Singurul lucru care se întâmplă e că se restabileşte data alegerilor”, a explicat Mureșan.

Autor

  • Marius Constantin

    Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL