Cometa epocii de piatră revine pe cer în luna octombrie. Când și unde o pot observa românii

Sursă foto: Unsplash

O cometă, care a fost văzută ultima dată în epoca de piatră, revine pe cer în luna octombrie. În ce dată va apărea și unde o vor putea observa oamenii.

O cometă care nu a mai fost observată pe Pământ din epoca de piatră, reapare pe cer. Cometa C/2023 A3 (Tsuchinshan-Atlas), descoperită anul trecut, ar putea fi vizibilă cu ochiul liber în această lună, conform The Guardian, potrivit Antena 3 CNN.

Aceasta orbitează în jurul Soarelui la fiecare 80.000 de ani, având o traiectorie extrem de alungită. Dr. Gregory Brown de la Royal Observatory Greenwich spune că această cometă provine din norul Oort, situat dincolo de orbita lui Neptun.

„Aceasta este regiunea vastă, aproximativ sferică din jurul Soarelui, care are rămășițe înghețate ale formării sistemului solar”, a spus el.

Dr. Gregory Brown a explicat că strălucirea cometelor depinde de proximitatea lor, atât față de Pământ, cât și față de Soare. Cea mai apropiată apropiere a cometei nu va coincide neapărat cu cel mai strălucitor moment al acesteia, care este anticipat în jurul datei de 9 octombrie.

„În cazul cometelor, cu cât sunt mai aproape de noi, de Pământ, cu atât sunt mai strălucitoare, dar și cu cât sunt mai aproape de soare, cu atât sunt mai strălucitoare. Așadar, cea mai apropiată apropiere nu va fi neapărat cel mai strălucitor moment”, a spus Brown, menționând că ar putea cădea în jurul datei de 9 octombrie.

Cometa epocii de piatră revine pe cer în luna octombrie. Când și unde o pot observa românii

Dr. Gregory Brown a spus că cometele vizibile cu ochiul liber sunt relativ rare, iar cometa C/2023 A3 (Tsuchinshan-Atlas) are potențialul de a fi printre cele mai strălucitoare observate în ultimele decenii.

„Cometele vizibile cu ochiul liber sunt destul de rare, iar aceasta are potențialul de a fi printre cele mai strălucitoare pe care le-am văzut în ultimele decenii. Așa că merită cu siguranță să încercăm”, a spus el.

Dr. Gregory Brown a mai zis că cometa C/2023 A3 (Tsuchinshan-Atlas) este deja vizibilă cu ochiul liber în condiții favorabile și există posibilitatea ca aceasta să devină și mai strălucitoare. Totuși, el a mai explicat că nu se știe exact cât de luminos va fi, lăsând o doză de incertitudine în ceea ce privește observațiile viitoare ale cometei.

„După cum arată, este deja vizibilă cu ochiul liber în condiții bune și există șansa ca ea să devină considerabil mai strălucitoare. Dar cât de luminos? Sincer, nu știm”, a spus el.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: