Comisia Europeană a adoptat normele de punere în aplicare a Regulamentului privind subvenţiile străine

Comisia Europeană
Sursa foto: INQUAM PHOTOS / OCTAV GANEA

Comisia Europeană a adoptat luni normele de punere în aplicare a Regulamentului privind subvenţiile străine (RSF), se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.

Regulamentul de punere în aplicare detaliază aspectele procedurale ale punerii în aplicare a RSF. De asemenea, conţine formulare de notificare pentru concentrările care presupun contribuţii financiare străine şi pentru contribuţiile financiare străine din cadrul procedurilor de achiziţii publice.

Regulamentul de punere în aplicare adoptat luni ţine seama de feedback-ul primit pe parcursul consultării publice care a avut loc timp de o lună, între 6 februarie 2023 şi 6 martie 2023. În special, acesta răspunde cererilor respondenţilor de a limita sarcina administrativă legată de notificări, în conformitate cu sfera sa de competenţă prevăzută în RSF, informează agerpres.ro.

De asemenea, Regulamentul privind subvenţiile străine prevede că societăţile au obligaţia de a notifica: concentrările în care întreprinderea achiziţionată, una dintre părţile care participă la concentrare sau întreprinderea comună este stabilită în Uniune şi generează o cifră de afaceri, la nivelul UE, de cel puţin 500 de milioane de euro, iar părţilor la tranzacţie li s-au acordat contribuţii financiare străine cumulate de cel puţin 50 de milioane de euro în ultimii trei ani ani, precum şi contribuţiile financiare străine din cadrul procedurilor de achiziţii publice, în cazul în care valoarea estimată a contractului este de cel puţin 250 de milioane de euro, iar oferta presupune o contribuţie financiară străină totală combinată de cel puţin 4 milioane de euro pe ţară terţă în ultimii trei ani.

Regulamentul de punere în aplicare, în special formularele de notificare, detaliază obligaţiile de raportare ale părţilor care transmit notificarea, menţionând informaţiile care trebuie incluse în formularele de notificare cu privire la concentrările economice şi procedurile de achiziţii publice. În cazul concentrărilor economice, întreprinderile trebuie să raporteze: cu privire la contribuţiile financiare străine considerate, în temeiul RSF, ca fiind cele mai susceptibile de a denatura piaţa internă (precum cele acordate întreprinderilor aflate în dificultate, cele care facilitează în mod direct o concentrare sau garanţiile nelimitate, cunoscute şi sub denumirea de „contribuţii financiare în temeiul articolului 5”), informaţii detaliate privind toate contribuţiile financiare cu o valoare individuală de cel puţin un milion de euro, acordate părţilor la tranzacţie în ultimii trei ani.

Totodată, trebuie transmise informaţii cu privire la toate celelalte contribuţii financiare străine, o prezentare generală a contribuţiilor financiare acordate, în ultimii trei ani, părţii (părţilor) care transmite (transmit) notificarea, cu o valoare individuală de cel puţin un milion de euro şi numai în ceea ce priveşte ţările care au acordat părţilor la tranzacţie cel puţin 45 de milioane de euro în cei trei ani anteriori concentrării, sub rezerva unor excepţii.

În ceea ce priveşte contribuţiile financiare străine la procedurile de achiziţii publice, întreprinderile trebuie să raporteze: cu privire la contribuţiile financiare străine, informaţii detaliate privind toate contribuţiile financiare care intră sub incidenţa articolului 5 în valoare de cel puţin un milion de euro acordate individual părţii (părţilor) care transmite (transmit) notificarea în cei trei ani anteriori notificării; iar pentru toate celelalte contribuţii financiare străine, o prezentare generală a contribuţiilor financiare acordate părţii (părţilor) care transmite (transmit) notificarea, în valoare individuală de cel puţin un milion de euro şi numai în ceea ce priveşte ţările care au acordat fiecăreia dintre părţile care transmit notificarea cel puţin 4 milioane EUR pe ţară în cei trei ani anteriori notificării.

În plus, regulamentul de punere în aplicare prevede norme detaliate referitoare la: procedura de notificare către Comisie a concentrărilor economice şi a participării la achiziţii publice care implică contribuţii financiare străine. Aceasta include formularele de notificare pentru fiecare procedură, persoana care are dreptul de a transmite notificări şi data intrării în vigoare a notificării.

De asemenea există norme privind procesul de investigare al Comisiei, inclusiv procedurile care trebuie urmate de întreprinderi pentru prezentarea de angajamente care să răspundă eventualelor preocupări ale Comisiei, drepturile procedurale ale părţilor în ceea ce priveşte protecţia informaţiilor confidenţiale, accesul la dosare şi prezentarea de observaţii, calcularea şi suspendarea termenelor-limită pentru furnizarea de informaţii şi prezentarea de angajamente şi transmiterea şi semnarea documentelor de către părţile care transmit notificarea către Comisie prin mijloace digitale, după caz.

Autor

  • Adrian Pavel

    Adrian Pavel, redactor PS News. Cu o experienţă de peste 10 ani în presă, Adrian Pavel se descrie ca fiind un împătimit al noutăţilor, practic dependent de ştiri. Încearcă de fiecare dată să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă în ţară şi în străinătate şi să ofere cele mai calde informaţii cititorilor. Este adeptul zicalei „Nimeni nu e sărac cu duhul, e doar mai puţin informat”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: