Comisia Europeană a propus norme actualizate care extind definiţia abuzului sexual asupra copiilor

comisia europeana UE
Sursa foto: Comisia Europeana

Comisia Europeană a propus norme actualizate care extind definiţia abuzului sexual asupra copiilor şi prelungesc termenul de prescripţie. De asemenea, noile norme vor incrimina ”manualele pedofiliei” şi deepfake-urile de abuz asupra copiilor, transmite Euronews.

Revizuirea directivei din 2011, dezvăluită marţi după-amiază, încearcă să închidă lacunele deschise de apariţia bruscă a inteligenţei artificiale, care a permis infractorilor să producă imagini sintetice ale abuzurilor asupra copiilor şi să se sustragă aplicării legii.

Se estimează că unul din cinci copii din Europa este victima unei forme de abuz sau exploatare sexuală. Flagelul este omniprezent şi insidios: 1,5 milioane de cazuri au fost raportate în 2022, faţă de un milion în 2020.

„Având în vedere viteza mare de dezvoltare a erei spaţiului digital, trebuie neapărat să ţinem pasul”, a declarat Ylva Johansson, comisarul european pentru afaceri interne, care a precizat că acest cadru va fi „pregătit pentru viitor” pentru a evita prezentarea unui text revizuit de fiecare dată când o nouă tehnologie perturbă piaţa.

În cadrul directivei actualizate, definiţia abuzului sexual asupra copiilor este extinsă în mod semnificativ pentru a urmări penal producerea şi difuzarea de deepfake şi de materiale generate de inteligenţa artificială, precum şi transmiterea în direct a actelor abuzive.

Noile norme vizează, de asemenea, reprimarea aşa-numitelor „manuale pentru pedofili” – manuale care descriu cum să abordeze, să convingă şi să manipuleze copiii şi să ascundă ulterior dovezile.

Potrivit lui Johansson, doar două din cele 27 de state membre consideră în prezent că producerea şi distribuirea acestor manuale este o infracţiune pedepsită. Directiva revizuită le va incrimina în tot blocul comunitar.

În plus, Bruxelles-ul doreşte să extindă termenul de prescripţie pentru a oferi victimelor mai mult timp pentru a raporta abuzurile şi pentru a-i aduce pe făptaşi în faţa justiţiei. Pentru cele mai grave infracţiuni, termenul de prescripţie va fi de cel puţin 30 de ani de la majoratul victimei.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: