Comisia Europeană afirmă că Republica Moldova şi Ucraina sunt pregătite să înceapă negocierile de aderare la UE

Sursa foto: Wikimedia Commons

Republica Moldova şi Ucraina îndeplinesc toate criteriile necesare pentru a începe în mod oficial negocierile de aderare la UE, a anunţat vineri Comisia Europeană, în timp ce premierul ucrainean Denîs Şmîhal şi-a exprimat speranţa că discuţiile ar putea începe chiar în cursul acestei luni, relatează Reuters.

„Confirmăm că, din partea Comisiei, considerăm că toate etapele au fost îndeplinite de cele două ţări”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Comisiei pentru extindere, Ana Pisonero.

„Decizia este acum în mâinile statelor membre – este de competenţa lor să adopte cadrul de negociere”, a precizat ea.

„Odată ce acest pas este făcut, este prerogativa preşedinţiei UE (deţinută în prezent de Belgia – n.r.) să convoace o conferinţă interguvernamentală pentru a marca în mod oficial începerea negocierilor”, a adăugat Pisonero.

Evaluarea Comisiei va fi acum discutată de experţi în cadrul unor grupuri de lucru şi apoi de ambasadorii UE, săptămâna viitoare. Cele 27 de state membre ale UE trebuie să fie de acord în unanimitate cu începerea negocierilor, a căror finalizare durează ani de zile, prin adoptarea aşa-numitului cadru de negociere.

Belgia, care deţine preşedinţia rotativă a UE până la sfârşitul lunii iunie, face pregătiri pentru conferinţele interguvernamentale cu Ucraina şi Republica Moldova, care vor avea loc pe 25 iunie la Luxemburg, dacă există un sprijin unanim. Dar un astfel de sprijin nu este garantat, deoarece Ungaria, care menţine legături prietenoase cu Rusia şi care a criticat candidatura Ucrainei, are îndoieli cu privire la evaluarea Comisiei potrivit căreia Kievul este pregătit. Budapesta doreşte să vadă mai multe elemente adăugate la cadrele de negociere, au declarat diplomaţii.

În aceste condiţii, Belgia şi Comisia Europeană doresc să ajungă la un acord în iunie, înainte ca Ungaria să preia preşedinţia rotativă, de la 1 iulie, pentru şase luni, deoarece diplomaţii UE se aşteaptă ca Budapesta să îngheţe întregul proces până în 2025, menţionează Reuters.

Deschiderea discuţiilor cu Uniunea Europeană ar fi un impuls moral pentru Ucraina, în condiţiile în care războiul cu Rusia au intrat în al treilea an, iar forţele Moscovei avansează în estul regiunii Doneţk şi au deschis un nou front în regiunea nord-estică Harkov.
Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: