Romașcanu: Sunt alături de profesori şi de solicitările lor. Ar trebui mai multă flexibilitate şi din partea dumnealor

Inquam Photos / Octav Ganea
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, a declarat că este alături de cadrele didactice şi de solicitările acestora, dar şi că profesorii ar trebuie să dea dovadă de mai multă flexibilitate în cadrul negocierilor.

„Sunt alături de profesori şi de solicitările dumnealor. Singurul lucru pe care pot să îl spun şi eu este că, în acest moment, poate că ar trebui mai multă flexibilitate şi din partea dumnealor, pentru că există – şi este jalon în PNRR – noua lege a salarizării unitare şi înţeleg că există decizie în plan guvernamental de a avea această lege aprobată şi în funcţiune până în septembrie. Deci, se pot negocia aceste lucruri – este o întârziere de câteva luni – până la a se ajunge la rezolvarea revendicărilor profesorilor. Dar sunt de acord că au nevoie nu numai de bani. Au nevoie de un mediu profesional corespunzător. Trebuie să redăm demnitatea şi respectul pe care îl merită cadrele didactice”, a spus el, în cadrul unei conferinţe susţinute la Palatul Victoria.

Romaşcanu a subliniat că în cadrul discuţiilor, reprezentanţii Guvernului au susţinut negocieri anticipate pentru noua lege a salarizării. El a adăugat că primele măsuri bugetare vor putea fi aplicate abia după rectificare.

„Există o chestiune pe care trebuie să o înţelegem cu toţii. Noi suntem la mijlocul unui buget aprobat, iar primele măsuri bugetare care se pot lua, se pot lua la rectificare. Eu sunt convins că există toată voinţa politică pentru acest lucru. Sunt nişte paşi de urmat. Eu îmi doresc din suflet să găsim resursele necesare ca profesorii să aibă ceea ce îşi doresc. În acelaşi timp, şi profesorii să dea dovadă de flexibilitate, astfel încât copiii să se poată întoarce, să nu pierdem un moment extrem de important, cum sunt examenele de capacitate şi restul lucrurilor”, a mai spus el.

Ministrul Culturii s-a declarat convins că se va ajunge la un rezultat „favorabil” în cadrul negocierilor, în contextul în care ambele părţi vor da dovadă de înţelepciune şi vor face compromisuri.

„Nu este cea mai bună perioadă. Eu am un băiat care are capacitatea în această vară, lucru care, într-un fel sau altul, sigur că poate fi afectat de decizia de acum a profesorilor. Eu sunt extrem de convins că se va găsi o soluţie şi, cu înţelepciune şi compromisuri de ambele părţi, vom ajunge la un rezultat favorabil”, a afirmat Romaşcanu.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: