Comisia Europeană atrage atenția Guvernului că impunerea plății CASS pentru categoriile vulnerabile nu trebuie să ducă la pierderea acoperirii de servicii de sănătate, după ce în primul pachet de măsuri fiscale, Guvernul a impus plata contribuției de sănătate pentru cei care sunt în prezent coasigurați și nu vor mai fi după 1 august, adică persoanele fără venit.
Acestea, ca să mai beneficieze de servicii medicale, trebuie să plătească o contribuție de 10% din 6 salarii minime pe economie, aproximativ 2.400 lei pe an.
Începând cu 1 august 2025, statutul de „coasigurat” va fi modificat, iar persoanele care beneficiau de servicii medicale prin intermediul unui membru de familie asigurat vor trebui să plătească o contribuție anuală la Sănătate (CASS) pentru a-și menține calitatea de asigurat. Această schimbare implică o nouă procedură și plata unei contribuții anuale, chiar dacă persoana respectivă nu are venituri proprii.
Într-un răspuns pentru Antena 3 CNN, Comisia Europeană atrage atenția în legătură cu această situație.
„Pentru alte categorii vulnerabile, condițiile acestora ar trebui să rămână sustenabile din punct de vedere social. În cazul în care acest lucru se dovedește necesar, ar fi important să se reflecteze asupra impactului măsurii asupra acestor grupuri și să se ia în considerare un sprijin specific adecvat. Cu alte cuvinte, astfel de măsuri nu ar trebui să ducă la retragerea acoperirii, în special pentru grupurile cele mai vulnerabile”, transmite Comisia Europeană.
Citeste mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News