Compania de stat strategică Romaero, decisă să intre în insolvență, încearcă să scoată bani de la acționarii săi

Sursă foto: emeoutlookmag.com

Compania de stat strategică de apărare Romaero, controlată de Ministerul Economiei și listată la Bursa de Valori București (BVB), care a anunțat oficial foarte recent că intenționează să intre în insolvență, încearcă din nou să scoată bani de capital de lucru și investiții de la acționarii săi minoritari privați, cele 7 tentative anterioare soldându-se cu eșecuri, relevă date analizate de Profit.ro.

Consiliul de Administrație al societății a convocat din nou AGA, pentru a se pronunța asupra unei propuneri de majorare a capitalului social al Romaero.

Principalii acționari sunt Ministerul Economiei (56,71%), SIF Muntenia (23,24%) și Fondul Proprietatea (18,88%).

Propunerea vizează majorarea capitalului Romaero cu până la 34,426 milioane lei, din care 19,525 milioane lei ar reprezenta conversia în acțiuni a finanțărilor bugetare pentru investiții acordate companiei de către Ministerul Economiei în anii 2019 și 2020.

Astfel, pentru a-și conserva actualele cote procentuale de deținere, acționarii minoritari ar trebui să scoată cumulat din buzunar peste 14,9 milioane lei.

Problema este că, din 2021 și până în prezent, Romaero a mai convocat AGA exact în același scop de nu mai puțin de 7 ori, fără succes. La niciuna dintre aceste ședințe AGA nu s-a întrunit cvorumul prevăzut de actul constitutiv pentru decizii de majorare a capitalului, de două treimi din drepturile de vot deținute de acționarii prezenți sau reprezentați.

Legislația în vigoare a industriei naționale de apărare stipulează că, pentru realizarea investițiilor necesare asigurării protecției intereselor esențiale de securitate națională a României, operatorii economici din industria de apărare pot beneficia de transferuri alocate de la bugetul de stat, prin bugetul ministerului de resort. ″La finalizarea investiției cu sumele alocate de la bugetul de stat, (…) se majorează cota capitalului social deținută de stat la operatorii economici″, scrie în lege.

Romaero a anunțat foarte recent că intenționează să intre în insolvență, după ce a fost obligată de judecători, cu posibilitate de recurs, să plătească despăgubiri uriașe unui om de afaceri care ceruse transformarea unui avion Boeing, în urmă cu mai bine de 15 ani.

Compania, care a fost executată silit și de Hidroelectrica pentru restanțe la plata facturilor de curent, a terminat primul semestru al anului cu pierderi de peste 42 milioane lei, cu 59% mai mari decât în perioada similară din 2022, la venituri totale de 54,2 milioane lei, în scădere cu 4,5%.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: