Un sondaj realizat de Avangarde, la comanda PSD, arată că actualul primar al Capitalei, Nicuşor Dan, independent susţinut de Alianţa Dreapta Unită, este pe primul loc în topul opţiunilor pentru Primăria Generală, urmat de Gabriela Firea (PSD), cu 26,5% din intenţiile de vot.
Potrivit sondajului, actualul primar Nicuşor Dan este creditat cu 28,6% din intenţiile de vot pentru Primăria Capitalei. Pe locul al doilea, la foarte mică distanţă, este candidatul PSD Gabriela Firea – 26,5%, urmată de Cristian Popescu – Piedone (PPUSL) – 15,2% şi de Sebastian Burduja (PNL) – 13,8%. Candidatul AUR Mihai Enache are o cotă de 7,4%, în timp ce candidatul SOS România, Diana Şoşoacă, are 5,3%.
În aceste condiții, alegerile din 9 iunie se anunță a fi extrem de dinamice, iar competiția electorală poate duce la apariția mai multor scenarii.
Scenariul 1: Reeditarea finalei din 2020
La cum arată datele din sondajul Avangarde, pare că ne îndreptăm spre o reeditare a finalei din 2020. Dan s-a impus atunci la limită cu 42,76%, față de 37,98%, cât a luat Firea. Diferența fundamentală e că în 2024, Dan nu mai beneficiază de sprijinul PNL. În cazul în care actualul primar Nicușor Dan reușește să își păstreze avantajul fragil, ar putea obține un al doilea mandat. Strategia sa se concentrează acum pe consolidarea sprijinului din partea Alianței Dreapta Unită și pe atragerea indecișilor.
Dar, cu o diferență de doar 2,1% față de Nicușor Dan, Gabriela Firea are șanse reale să recupereze și chiar să depășească actualul primar. Dacă Firea își intensifică campania electorală și reușește să mobilizeze baza de susținători ai PSD, ar putea prelua conducerea în sondaje. De asemenea, o alianță cu alte partide sau candidați mai mici ar putea fi decisivă în această luptă strânsă.
Scenariul 2: Un outsider provoacă o surpriză
Cristian Popescu-Piedone și Sebastian Burduja nu sunt de neglijat, având 15,2%, respectiv 13,8% din intențiile de vot. În cazul în care unul dintre aceștia reușește să atragă voturile indecișilor sau să creeze o coaliție cu alte formațiuni politice, i-ar putea surclasa pe cei doi lideri de moment. Piedone, cunoscut pentru stilul său populist, și Burduja, cu un profil de reformist, au șanse să își crească semnificativ cota de popularitate.
De asemenea, retragerea unui jucător important pe final ar putea relansa cursa electorală. Asta pentru că fragmentarea votului este în avantajul aparent al edilului în funcție. Chiar și prin retragerea unuia sau a mai multor candidați de la partide mai mici, am putea vedea relansată competiția. Voturile s-ar îndrepta către candidații rămași, iar în cazul unei curse strânse, oricare ar avea o șansă.
Scenariul 3: Alianțe strategice
Un alt scenariu relevant este formarea unor alianțe strategice post-electorale. Într-o cursă atât de strânsă, alianțele pot schimba radical rezultatele. De exemplu, o colaborare între PNL și PSD, foarte probabilă, ar putea crea o nouă dinamică electorală. De asemenea, sprijinul unor candidați independenți sau al unor partide mai mici ar putea înclina balanța în favoarea unui anumit candidat.
Chiar dacă de pildă, Nicușor Dan ar câștiga alegerile, formarea acestor alianțe post-electorale în consiliile locale ar reprezenta o contra-pondere serioasă pentru edilul în funcție. Asta pentru că cele mai importante decizii trebuie să fie validate de consiliile locale.
Cu un peisaj politic atât de fragmentat și competiția atât de strânsă, voturile indecișilor devin cruciale în alegerile de săptămâna viitoare. Candidații vor trebui să își îndrepte eforturile către acest segment de electorat, prezentând soluții concrete la problemele bucureștenilor și încercând să câștige încrederea celor care încă nu s-au decis încă cui vor acorda votul.
Autor
-
Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News