Comuna din România unde școlarii vor avea propriul radio și vor fi chiar ei jurnaliști. „Aduce nenumărate beneficii”

Sursă foto: Facebook / Școala Gimnazială ,,Ioan Atanasiu”- Lipnița

Într-o zonă săracă a județului Constanța a apărut o oază de speranță: tânăra directoare a Școlii generale Lipnița, care nu doar că a reușit să reducă abandonul școlar, ci a adus în școală dotări de ultimă generație, prin donații și programe naționale.

Ultima sa inițiativă o reprezintă un radio intern cu muzică și știri realizate chiar de elevi și difuzate în pauze

Cu o populație de aproximativ 2.800 de locuitori, comuna Lipnița este o zonă rurală săracă din județul Constanța, catalogată drept localitate defavorizată. Locurile de muncă sunt puține și prost plătite, satele din zonă nu au apă curentă, infrastructura este precară și, în general, localnicii o duc greu.

Din acest peisaj deprimant răsare însă o oază de speranță: școala generală din Lipnița care le depășește ca dotări pe cele din muncipiul Constanța. Totul după ce tânăra directoare de doar 29 de ani și-a pus ambiția nu doar să prevină abandonul școlar, dar și să le ofere copiilor o speranță pentru viitor, atrăgându-i într-o scoală cu dotări de ultimă generatțe, asigurate prin donații și programe naționale.

Micii jurnaliști

Școala din Lipnița este condusă de „Profesorul anului 2023″ în România, Maria Andreea Scarlat, și va avea din acest an un radio intern. Anul trecut, școala a atras prin PNRAS fonduri în valoare de 796.000 de lei, iar din acești bani este finanțată și înființarea unui radio intern al școlii.

„Ținând cont de tot ceea ce înseamnă deschiderea copiilor la tehnologie, social media dorim să le variem opțiunile de dezvoltare individuală și de grup, prin înființarea unui post de radio cu circuit închis. Chiar acum, în luna ianuarie, o să începem procedura de achiziție a aparaturii necesare și sperăm noi să găsim un jurnalist, un om de radio disponibil să le vorbească elevilor despre tot ceea ce înseamnă acest gen de jurnalism”, a declarat pentru „Adevărul”, Maria Andreea Scarlat.

Jurnaliștii postului vor fi elevii școlii generale care abia așteaptă să li se repartizeze o misiune de o asemenea importanță.

„Vom forma un corp de redacție pentru un program de emisie zilnică, pe toată perioada pauzelor. Echipa redacției va strânge informații din toate domeniile de interes ale elevilor, inclusiv din domeniile de educație non-formală, cultură, timp liber, sport, acces la formele de învățământ superior. Radioul școlar, în formula pe care o propunem, aduce nenumărate beneficii pentru copii: incluziune, încredere în forțele proprii, dezvoltarea abilitărilor de vorbire și ascultare și coordonare motorie, munca în echipă, dezvoltarea abilităților de scriere, fie că vorbim de muzică, anunțuri, decizii din partea cadrelor didactice”, spune directoarea.

Activitatea în sine, explică Maria Andreea Scarlat, le permite elevilor să își exprime opiniile, să își dezvolte încrederea în forțele proprii și să își folosească experiențele muzicale pentru a forma prietenii și ca să se relaxeze, ceea ce este extraodinar pentru o localitate unde adolescenții de regulă abandonau cursurile ca să intre în câmpul muncii.

O școală ca afară

Proiectele pentru școala din Lipnița sunt foarte multe: cu ajutorul unor ONG-uri și al autorităților, cele mai multe clase au fost renovate. Recent, unul dintre elevii școlii a câștigat concursul de benzi desenate „Banda ASAP” și a adus unității de învățământ o tablă interactivă, iar el a primit ca premiu un hoverboard.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: