UPDATE Război Israel – Hamas. Armata israeliană a avansat 3 kilometri în Gaza

Israel Gaza Hamas
Sursa foto: X

UPDATE ORA 19.47

Se încheie cea de a 23-a zi a războiului împotriva Hamas și armata israeliană a avansat 3 kilometri în Fâșia Gaza. Cabinetul de război spune că s-a intrat în următoarea etapă a planului de război. Sunt vizate și regiuni din vecinătatea unui spital din Gaza, iar armata a cerut Semilunii Roșii să îl evacueze. Hamas continuă să atace cu rachete din Gaza. Au loc frecvent schimburi de focuri și în nord, la granița cu Libanul. Israelul a hotărât să deschidă o a doua conductă de apă pentru Fâșia Gaza și mijloacele de comunicare au fost repuse parțial în funcțiune.

Armata israeliană a dat publicității imagini din Gaza, unde forțele sale și-au extins operațiunile.

Luptele la sol în nordul Fâşiei Gaza continuă. Respectăm etapele conform planului. Extindem gradual activitatea la sol şi obiectivele forţelor noastre”, spune Daniel Hagari, purtător de cuvânt IDF.

Citește mai mult AICI

UPDATE ORA 18.47

Zece TIR-uri au trecut prin punctul de la Rafah, din Egipt în Fâşia Gaza, şi au fost preluate de Semiluna Roşie palestiniană duminică, relatează CNN şi AFP.

”Am primit zece camioane ale Semilunii Roşii egiptene prin terminalul de la Rafah, cu alimente şi furnituri medicale”, anunţă duminică seara într-un comunicat Semiluna Roşie palestiniană.

”Numărul camioanelor primite până în prezent este, aşadar, de 94”, anunţă organizaţia umanitară.

”Carburant nu a fost autorizat să intre până în prezent”. precizează Semiluna Roşie.

UPDATE ORA 14.23

Ministerul Sănătăţi al Hamas anunţă, duminică, că peste 8.000 de persoane au fost ucise în Fâşia Gaza de la începutul războiului cu Israelul, relatează AFP.

”Bilanţul morţilor al agresiunii israeliene depăşeşte 8.000, dintre care jumătate sunt copii”, a declarat AFP, în noaptea de sâmbătă spre duminică, ministerul.

Un bilanţ anterior anunţa sâmbătă dimineaţa 7.703 morţi în Fâşia Gaza.

UPDATE ORA 12.09

Forţele armate israeliene au lovit 450 de ţinte în ultimele 24 de ore – centre de comandament, puncte de observaţie şi instalaţii de lansarea rachetelor -, în contextul unei intensificări a războiului în Fâşia Gaza, anunţă duminică armata israeliană, relatează CNN.

”În cadrul unei lărgiri a activităţilor terestre, forţe de luptă (israeliene) au lovit celule teroriste care au încercat să atace forţele (israeliene) şi celule teroriste care plănuiau să lanseze rachete antitanc”, anunţă într-un comunicat Tsahalul.

Un ofiţer israelian a fost rănit rănit grav într-un atac cu obuze de mortier, în nordul Fâşiei Gaza, ş,i a fost evacuat să primească îngrijiri medicale, anunţă armata.

ŞTIREA INIŢIALĂ

Israel a lansat cea mai importantă operațiune terestră în peste trei săptămâni, de când a început războiul. Atacuri de o intensitate fără precedent au avut loc în ultimele 24 de ore. Cerul Israelului și al Fâșiei Gaza a fost brăzdat de rachete trase de o parte și de alta. Rachetele au fost lansate și din Liban, iar Israelul a ripostat. Hamas susține, în continuare, că ar putea elibera ostaticii în schimbul tuturor prizonierilor din închisorile israeliene. Trupele israeliene sunt în acest moment peste tot, pe teritoriul și în jurul Fâșiei Gaza, și luptă cu teroriștii pe pământ, pe mare și din aer. Au reușit să aducă pagube însemnate grupării Hamas. Ministrul Apărării a anunțat că operațiunile vor continua. Azi, acesta se va întâlni cu familiile celor 229 de ostatici răpiți de Hamas.

Datele în timp real arată că în Fâşia Gaza este restabilită conexiunea la internet, a afirmat, pe X, fosta Twitter, grupul de monitorizare NetBlocks.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: