Conform unor informații cuprinse într-un raport intern al Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 4 (DGASPC), o angajată, de profesie psiholog, a fost depistată că ascundea posibile rele tratamente la care erau supuși minorii instituționalizați. Pentru aceste fapte, în ideea curățirii sistemului de asistență socială, șefii au dat-o afară pe femeia acuzată că „a uitat”, timp de luni bune, să aducă la cunoștiița superiorilor și a poliției posibile abuzuri asupra copiilor!
În loc să-i consilieze și să reclame eventualele probleme cu care se confruntau copiii, psiholoaga, angajată la un centru de specialitate din Sectorul 4, îi constrângea pe micuți, să se plângă de tratamentele aplicate, înregistrându-i pe ascuns. Mai mult, angajata ascundea informațiile, desi avea datoria de serviciu de a le raporta superiorilor și organelor de poliție și, implicit, de a-i sprijini pe minorii aflați în astfel de situații.
Aceasta însă, conform raportului citat, ținea la sertar orice informație relevantă și o folosea în interes propriu, afectând astfel capacitatea autorităților de a interveni. Așa s-a întâmplat în cazul unui minor în vârstă de 15 ani, instituționalizat, care ar fi fost, la un moment dat, agresat fizic de două îngrijitoare, angajate în centrul în care copilul era găzduit. În ciuda situației ce ar fi trebuit semnalată în regim de urgență poliției, M.B. nu doar că a ascuns informația, dar a și a refuzat, în mod deliberat, orice colaborare în vederea cercetării situației respective.
În paralel însă, psiholoaga a ales să fie ea însăși abuzator și, folosind telefonul personal, a înregistrat audio alți minori din centru, pe care ar fi trebuit să-i consilieze, fără ca acestora să li se spună că sunt înregistrați și fără să aibă consimțământul lor sau al reprezentantului legal.
Deși cunoaștea faptul că înregistrarea sau filmarea minorilor instituționalizați este strict interzisă, psiholoaga M.B. a ascuns atât informațiile despre copilul posibil abuzat, cât și înregistrările pe care le-a făcut în mod ilegal și, după mai bine de șapte luni, le-a transmis nu șefilor săi sau poliției, ci unui angajat al Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, instituție care, la rându-i, a sesizat în mod oficial DGASPC Sector 4, în data de 30.12.2022.
Din acel moment, conducerea DGASPC Sector 4 a informat autoritățile competente în vederea cercetării acestui caz, sens în care, pe numele celor două îngrijitoare care l-ar fi agresat pe minorul în vârstă de 15 ani, au fost făcute plângeri penale. Ambele femei au fost mutate de îndată într-un serviciu în care să nu mai aibă vreo interacțiune cu minorii pe perioada derulării cercetărilor penale.
Ca urmare a acestor abateri grave și repetate, psiholoaga în cauză, M.B., a fost concediată la finalul lunii iunie de la DGASPC Sector 4.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News