Concluziile reuniunii Consiliului European. Ce s-a discutat despre extinderea Schengen

Schengen
Sursa foto: captura video

Președintele României, Klaus Iohannis, a subliniat, în concluziile reuniunii informale a Consiliului European de la Granada, că primirea țării noastre în Schengen va transmite un semnal puternic cu privire la unitatea și solidaritatea de acțiune europeană.

Cu această ocazie, șefii de stat și de guvern ai statelor membre UE au lansat procesul de reflecție cu privire la conținutul viitoarei Agende Strategice a Uniunii Europene. În acest cadru, a fost abordată și chestiunea extinderii Uniunii și a pregătirii sale pentru primirea de noi membri.

De asemenea, în perspectiva noii Agende Strategice, obiectivul discuției a fost modul în care viziunea din Declarația de la Versailles din 11 martie 2022, de reducere a dependențelor strategice ale Uniunii, a fost pusă în practică, precum și de a lansa dezbaterea asupra acțiunilor prioritare care să fie avute în vedere în perioada următoare.

Totodată, au mai fost abordate și temele majore precum apărarea, migrația, reziliența, competitivitatea, angajamentul global al Uniunii și sprijinul pentru Ucraina”, arată Administrația Prezidențială.

În legătură cu adoptarea noii Agende Strategice, președintele Klaus Iohannis a arătat că „obiectivul urmărit trebuie să fie o Uniune mai puternică, mai unită, mai rezilientă și mai competitivă la nivel global, războiul declanșat de Rusia funcționând deja drept catalizator pentru a acționa, în continuare, pentru reducerea dependențelor strategice și consolidarea Uniunii pentru a obține rezultate concrete pentru cetățeni.

Președintele României a pledat pentru o Uniune fără fragmentări, cu o coeziune internă sporită și încredere între statele membre”.

Totodată, președintele Klaus Iohannis a subliniat că orice proces de reformă pentru gestionarea eficientă a extinderii trebuie să aibă loc în paralel cu extinderea, și nu subsecvent acesteia. Președintele României a reiterat faptul că extinderea a fost și este una dintre cele mai de succes politici ale Uniunii, statele candidate meritând o decizie care să marcheze progresul lărgirii Uniunii, care obține beneficii certe în urma lărgirii și devine mai puternică.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL