Tezaurul de la Pietroasele face parte din categoria juridică tezaur naţional, se compune din 12 piese valorificate muzeal, însă nu are legătură cu tezaurul naţional aflat în Rusia.
Precizările au fost făcute de conducerea Muzeului Judeţean Buzău, în contextul discuţiilor purtate pe tema tezaurului României deţinut de Rusia, reprezentanţii instituţiei muzeale arătând că din componenţa sa nu fac parte piese aparţinând Tezaurului de la Pietroasele.
Potrivit instituţiei de cultură, există o confuzie de termeni între tezaurul descoperit în judeţul Buzău şi cel aflat în posesia Federaţiei Ruse.
„De multe ori se face o confuzie între termeni, una este tezaurul de la Pietroase, ale cărui piese se află în ţară, alta este tezaurul naţional despre care se face vorbire şi, din fericire, se repune pe tapet, alta este categoria juridică tezaur naţional pentru piesele de patrimoniu. Piesele care fac parte din Tezaurul de la Pietroasele se găsesc în România, în original, expuse la Muzeul Naţional al României şi în ultimii ani a făcut obiectul unor participări internaţionale. Şi mai există o replică a lui care se află la Muzeul Judeţean Buzău. Restul, prin ceea ce se înţelege tezaur naţional care se află în Federaţia Rusă, se compune din lingouri de aur, bijuterii ale Coroanei României, tablouri, efecte bancare”, a declarat pentru AGERPRES directorul Muzeului Judeţean, Daniel Costache.
Specialiştii spun că Tezaurul de la Pietroasele a fost trimis spre păstrare la Moscova în iulie 1917, alături de alte valori ale Băncii Naţionale a României, în condiţiile spargerii frontului românesc de către trupele germano-bulgare conduse de feldmareşalul August von Mackensen. După încetarea ostilităţilor, el nu a fost restituit statului român de către guvernul bolşevic. După îndelungi demersuri a fost înapoiat României în 1956, aflându-se acum expus la Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti.
Citeste mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News