CONFIRMARE Guvernul a terminat 2023 cu un deficit de 5,68% din PIB

Sursa foto: psnews.ro

Guvernul a înregistrat un deficit bugetar de 89,9 miliarde lei pentru anul 2023, 5,68% din PIB, față de deficitul de 80,77 miliarde lei, respectiv 5,76% din PIB, aferent anului 2022, a anunțat astăzi Ministerul Finanțelor.

Deficitul este peste nivelul asumat inițial în bugetul anului 2023. Astfel, față de ținta inițială de 4,4%, Guvernul a fost nevoit să discute în vară cu Comisia Europeană majorarea deficitului la 5,5-5,7% din PIB. Ulterior, surse guvernamentale au transmis că deficitul pentru întreg anul ar putea fi la 5,7% în termeni cash și de 5,9% în termeni ESA.

Important: Mai important decât deficitul cash este deficitul în termeni ESA, cel care este raportat către Comisia Europeană, este relevant în cadrul procedurii de deficit excesiv și include și unele obligații de plată (facturile amânate pe anul următor) în plus față de deficitul cash. Deficitul ESA va fi calculat și anunțat mai târziu în cursul anului 2024. Oficiali din Ministerul Finanțelor au declarat anterior pentru Profit.ro că deficitul ESA ar putea fi cu circa 0,2 puncte procentuale peste cel cash, deci în jurul a 5,9%.

Venituri
Veniturile totale au însumat 521,45 miliarde lei în 2023, în creștere cu 13,3% (an/an). Dinamica acestora a fost susținută în principal de evoluția încasărilor din fonduri europene, impozitul pe salarii și venit și contribuții de asigurări. De asemenea, au fost consemnate evoluții favorabile, însă mai temperate, și în cazul veniturilor din TVA, impozitul pe profit si venituri nefiscale.

Citeşte mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL