Consiliul Național al Partidului Național Liberal (PNL) s-a reunit sâmbătă, 15.09.a.c., la Palatul Parlamentului. În cadrul acestui eveniment, Nicolae Ciucă, actualul președinte al formațiunii politice, va primi validarea oficială pentru a candida la alegerile prezidențiale din 2024.
Prezent la eveniment, eurodeputatul Daniel Buda a vorbit, pentru PS News, despre atributele pe care Nicolae Ciucă le are în față contracandidaților în cursa pentru prezidențiale dar și despre portofoliul atribuit României în Comisia Europeană punctând că alocarea acestuia pentru țara noastră este un eșec a negocierii politice făcute de către Marcel Ciolacu.
Nu este în un portofoliu care, cel puțin pe mine să mă satisfacă, deoarece Uniunea Europeană nu are competențe în această zonă și aș putea spune că alocarea acestui portofoliu pentru România este un eșec al negocierii politice făcute de către domnul Ciolacu, premierul României.
Dacă domnia sa ar fi înțeles responsabilitatea majoră pe care o are în această zonă, cu siguranță ar fi avut o discuție în prealabil cu partenerii de Coaliție pentru Partidul Național Liberal și ar fi făcut oarecum fond comun în ceea ce înseamnă discutarea la nivelul Comisiei Europene pentru obținerea unui portofoliu relevant, așa cum ar fi meritat România: agricultură, transportul sau buget te, ș.a.m.d.
Buda subliniază lipsa de forță a premierului Marcel Ciolacu în negocierea cu Bruxelles susținând că „nu are cum să fie președintele României câtă vreme nu înțelege esența unor mecanisme internaționale de negociere”.
Din nefericire, suntem în această situație fără să pun în discuție ceea ce înseamnă calitatea profesională a celor care sunt vehiculați pentru această funcție, domnul Negrescu, doamna Roxana Mânzatu. Sunt oameni care de-a lungul timpului s-au validat pe diverse paliere profesionale, dar aici discutăm de ceea ce înseamnă dimensiunea acestui portofoliu, care este departe de ce ar fi meritat România dacă ar fi avut un negociator foarte bun în această zonă.
Și acuma mă duc la ceea ce înseamnă incapacitatea domnului Ciolacu de a negocia un portofoliu relevant. Domnia sa dorește să fie președintele României. Nu are cum să fie președintele României câtă vreme nu înțelege esența unor mecanisme internaționale de negociere și, până la urmă, relevanța unor astfel de negocieri.
Întrebat dacă va rezista Coaliția în acest context contondent al alegerilor, Daniel Buda spune că „trebuie să reziste” și exemplifică prin situația din Bulgaria.
Coaliția trebuie să reziste, pentru că în momentul în care noi am luat decizia de a intra în această Coaliție, am venit după o guvernare cu USR-ul care, din nefericire, nu a reușit să livreze României acea stabilitate de care avea nevoie. Suntem într-o perioadă în care războiul capătă alte valențe în momentul de față și de aceea această guvernare trebuie obligatoriu să meargă mai departe pentru a putea asigura stabilitatea în România.
Este o perioadă complicată. Uitați-vă la cei care pun întrebări, pentru că inclusiv colegi de-ai mei din partid pun întrebări. Uitați-vă la bulgari. Bulgarii au avut în trei ani jumătate, șapte rânduri de alegeri. Nu au reușit să aibă un guvern stabil, iar acest lucru s-a tradus în incapacitatea guvernului bulgar să absoarbă fonduri europene.
Am fi fost în aceeași situație și noi, ori eu tot spun și repet această această chestiune, că România are astăzi fonduri europene pe care din nefericire, noi n-o să mai avem aceleași rezulte financiare în viitor, la dispoziție(…).
Din păcate, Ministerul Agriculturii nu a reușit să vină cu niște informații relevante pentru Comisia Europeană, astfel încât Comisia Europeană a fost nevoită să trimită acea scrisoare de atenționare a faptului că România riscă să piardă 500.000.000 euro care erau destinați investițiilor, mai ales în irigație. Ori, dacă ne uităm acum, vedem cât de complicate sunt lucrurile din perspectiva a ceea ce înseamnă lipsa irigațiilor. Avem regiuni în care 70% din producția agricolă a fost diminuată. De aceea este extrem de important să luăm această scrisoare ca fiind un element de avertizare foarte serios și să facem ceea ce este necesar ca să nu pierdem acești bani.
Despre volumul lui Nicolae Ciucă, „În slujba țării”, Daniel Buda spune că a fost impresionat de descrierea etapelor careierei militare a autorului.
Cartea descrie viața unui om cu multivalențe. Un om care, de la început, își dorește și duce o carieră militară. Și aici vreau să fac o precizare foarte importantă: a fost șef de promoție. Este o diferență majoră între ceea ce înseamnă candidații care sunt astăzi profilați în spațiul public.
Avem o doamnă la USR care, din nefericire a avut note de cinci și de șase la facultate.
Avem un premier care și-au luat bacalaureatul la 38 de ani, deci, totuși, trebuie să te oprești cu ceea ce înseamnă dimensiunea pretențiilor.
Îl ai pe Geoană care vine și se deroghează de o responsabilitate pe care a avut-o: de președinte al PSD-ului, încercând să dimensioneze, în mod ipocrit, o altă valență a domniei sale.
Îl vedem pe Nicolae Ciucă. Un om care a parcurs de-a lungul timpului toate etapele profesionale, pe de o parte, dar pe de altă parte, este un om care a fost în teatru de război.
Sigur, am văzut care sunt virgule care se pun. Mulți dintre cei care încearcă să pună virgulă s-au luptat cu cafenelele de pe Dorobanți, în viața lor. Domnia Sa a demonstrat eficiența actului guvernamental și de aceea eu spun că românii au alegere foarte ușoară de făcută. Singurul care astăzi poate să garanteze stabilitate pentru România este Nicolae Ciucă”, a conchis Daniel Buda.
Cei care încearcă să pună virgulă s-au luptat cu cafenelele de pe Dorobanți”
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News