Forumul „Moldova – Romania: Capital Bridges” care s-a desfășurat astăzi, 27 martie, la București, și-a propus să promoveze cooperarea economică și integrarea pieței de capital a Republicii Moldova și a României.
Evenimentul a reunit oficiali și oameni de afaceri din ambele țări, care au discutat despre reforme macroeconomice, relații economice bilaterale, oportunități de investiții și progresul sectorului bancar din R. Moldova, în contextul planurilor de aderare a țării la Uniunea Europeană.
În acest context, Constantin Vieru, președintele Camerei Bilaterale de Comerț și Industrie Republica Moldova – România, a fost prezent astăzi în studioul Puterea știrilor.
Pornind de la declarația președintelui Senatului, Nicolae Ciucă, privind sprijinul necondiționat al României față de R. Moldova, invitatul a vorbit despre mediul de afaceri, investiții, și despre ce urmează în perioada următoare.
Referitor la valoarea insvestițiilor făcute de România în Republica Moldova, acesta a spus că acestea au ajuns, pentru al treilea an consecutiv, la 1,3 miliarde de euro, urmând ca până la finalul anului să ajungă la 4 miliarde de euro.
În acest moment, spune acesta, România este principalul partener și principala piață de export pt R. Moldova.
„Au fost urcușuri și coborâșuri, dar, dacă ne uităm la trend, din 2014, este unul în creștere de la an la an, în tot ce înseamnă schimb conomic, folosirea României ca garant pt exporturile de peste Prut”.
Legat de felul cum va arăta peisajul economic din R. Moldova în perioada următoare, de asemenea, spune Constantin Vieru, vom vedea plusuri și minusuri, va fi nevoie de foarte multă muncă, de armonizarea cu un set de reguli stricte. Acesta a dat însă exemplul României, eforturile făcute după 2007, adăugând că oamenii din Republica Moldova văd că rezultatele apar și că, de la an la an, nivelul de trai se îmbunătățește.
În ce privește ce caută investitorii atunci când își îndreaptă atenția spre R. Moldova, președintele Camerei Bilaterale de Comerț și Industrie a spus că aceștia se uită întotdeauna la factorii de risc.
„R. Moldova reprezintă în acest moment o formă de investiție cu risc datorită climatului geopolitic, dar, pe de altă parte, dacă te uiți la oportunități, dacă ai un climat stabil economic, bancar, reguli stabilite la nivel internațional, investiția merită făcută.”
Dacă vorbim despre domeniile în care se investește în R. Moldova, Vieru spune că există o fluctuație a interesului pentru anumite domenii.
Cantitatea de produse pe care o putem oferi noi nu este mare, spune acesta, dar inovația, calitatea, gustul tradițional pot fi foarte atractive. Ceea ce oferim noi nu este în cantități mari, dar este la o calitate foarte bună, a mai spus invitatul.
„De exemplu, spune acesta, vinurile din R. Moldova mergeau către Est. În 2014, am încercat să intrăm pe piața europeană, însă au fost respinse. În zece ani, vinurile moldovenești au câștigat medalii și au reușit să ajungă numărul 1 în unele cazuri. Mai mult, sunt companii care au achiziționat producători din România pentru a-și crește cantitatea de vinuri și pentru a pătrunde pe piața din Europa. Rezultate spectaculoase au fost obținute și în zona produselor alimentare, unde se investește mult. În acest moment 40% din investițiile din R. Moldova sunt din România, urmată de Ucraina, Germania, Franța”, a încheiat Constantin Vieru, președintele Camerei Bilaterale de Comerț și Industrie Republica Moldova – România.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News