Contabilii se unesc pentru un marș în capitală împotriva e-TVA

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Asociații ale contabililor se unesc pentru a declanșa, în premieră, un marș până în fața ANAF și a Ministerului Finanțelor, în principal pentru eliminarea e-TVA. În același timp, ministrul de resort, Marcel Boloș, se va întâlni cu reprezentanți ai Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR), posibil chiar astăzi, pentru a discuta modul în care pot fi modificate termenele pe care firmele trebuie să le respecte în cadrul raportărilor pentru sistemul e-TVA (introdus prin ordonanță de către Guvern săptămâna trecută), au declarat pentru Profit.ro surse politice.

Potrivit surselor Profit.ro, nu este luată în calcul la acest moment o amânare a aplicării e-TVA până la 1 ianuarie 2025.

Printre variantele care ar urma să fie discutate astăzi de Finanțe cu CECCAR se numără termene mai lungi pentru etapele procesului de clarificare a neconcordanțelor din decontul precompletat și decontul depus de firmă, posibil până la termenul următorului decont de TVA.

e-Tva a fost criticat dur la întâlnirea Coaliției de marți. Politicienii sunt probabil preocupați de potențialul impact electoral, având în vedere că urmează alegeri prezidențiale și parlamentare.

Sistemul e-TVA a fost introdus vineri prin ordonanță, după ce a stat în dezbatere publică doar două zile.

Acum, organizații ale contabililor, precum Patronatul Antreprenorilor Contabili din România, dar și membri ai grupurilor dedicate de Facebook, se unesc pentru a declanșa, pe 8 iulie, un marș spre ANAF și Ministerul Finanțelor.

„Ne confruntăm cu un moment critic pentru viitorul nostru economic. Abuzurile legislative și măsurile fiscale opresive afectează fiecare antreprenor, economist, contabil și contribuabil din această țară. Este timpul să ne ridicăm împotriva acestor nedreptăți și să cerem schimbări fundamentale.

Scopul nostru principal este eliminarea E-TVA și oprirea dictaturii fiscale exercitate prin ordonanțe de urgență emise noaptea. Mai mult, este vital ca vocea noastră să fie auzită și să participăm activ la masa negocierilor cu Ministerul de Finanțe. Dorim un dialog constructiv și implicarea noastră directă în procesul de luare a deciziilor care ne afectează viețile și afacerile”, este mesajul de mobilizare a contabililor.

Potrivit proiectului adoptat vineri, decontul precompletat de TVA va fi transmis contribuabililor, pentru fiecare perioadă fiscală, până la data de 20 a lunii de după terminarea perioadei fiscale. Transmiterea se va face prin Spațiul Privat Virtual, firmele și persoanele fizice vor avea la dispoziție cinci zile pentru a verifica informațiile, să facă modificări și să transmită forma finală. Verificarea informatiilor de catre contribuabili se va face pe baza rapoartelor puse la dispozitie prin SPV.

Citește mai mult AICI

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: