Importurile de petrol ale României au scăzut și s-au ieftinit puternic în 2023

Prețuri carburanți
Sursa foto: Pexels

Importurile de țiței ale României au scăzut anul trecut atât în termeni de volume cât și în termeni de valoare, și, pe fondul eliminării importurilor rusești, a crescut ponderea țițeiului kazah și au apărut noi țări în statistica cu importurile.

România a importat anul trecut 7,37 de milioane de tone de petrol pentru care s-au plătit 4,12 miliarde de euro, potrivit datelor Institutului Național de Statistică comunicate la solicitarea noaastră. Față de anul precedent, în 2023 importurile au scăzut semnificativ atât în termeni de volum, cât mai ales în termeni de valoare.

Astfel, față de 2022, importurile au scăzut cu 15% în termeni de volum (8,7 milioane de tone importate în 2022) și cu 26% în termeni de valoare (5,59 de miliarde de euro s-au plătit în 2022).

Dacă în ceea ce privește săderea sumelor lucrurile sunt clare și țin de ieftinirea petrolului anul trecut în comparație cu 2022, scăderea volumelor poate fi atribuită perioadei prelungite de revizie a rafinăriei Petrobrazi a Petrom din anul 2023 iar ce nu știm este la ce capacitate a funcționat în 2023 rafinăria Petrotel controlată de Lukoil, care nu publică date.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL