Consumul de băuturi cu zahăr în rândul copiilor a crescut alarmant, cu aproape 23% în ultimele trei decenii, potrivit unui studiu recent. Această creștere semnificativă ridică îngrijorări cu privire la sănătatea tinerilor, având în vedere legătura strânsă dintre consumul ridicat de zahăr și riscurile pentru sănătate, cum ar fi obezitatea, diabetul și alte afecțiuni metabolice.
Studiul evidențiază necesitatea unor măsuri urgente pentru a reduce accesul copiilor la băuturi cu un conținut ridicat de zahăr și pentru a promova obiceiuri alimentare mai sănătoase. Conform acestui studiu, care analizează date din ultimele trei decenii și acoperă 185 de țări, copiii din aproape toate colțurile lumii consumă mai multe sucuri și alte băuturi zaharoase decât oricând, iar ratele obezității infantile cresc în mod alarmant.
În 2018, copiii consumau în medie 3,6 porții de băuturi zaharoase pe săptămână, ceea ce reprezintă o creștere de 22,9% față de 1990. Această creștere este mult mai pronunțată în rândul copiilor decât în rândul adulților, conform studiului publicat într-o revistă de specialitate, realizat de cercetători din SUA, Grecia, Canada și Mexic. Această tendință ne arată legătura directă între consumul ridicat de zahăr și creșterea alarmantă a obezității în rândul copiilor la nivel global.
Printre cele mai populate 25 de țări, Mexicul a raportat în 2018 cel mai mare consum de băuturi zaharoase în rândul copiilor, cu o medie de 10,1 porții pe săptămână. După Mexic urmează Uganda, cu 6,9 porții, Pakistan, cu 6,4 porții, și Africa de Sud și SUA, fiecare cu 6,2 porții pe săptămână.
Pe de altă parte, India și Bangladesh au înregistrat cele mai scăzute niveluri de consum, cu doar 0,3 porții pe săptămână fiecare. Aceste diferențe subliniază variațiile semnificative în obiceiurile alimentare ale copiilor la nivel global și reflectă cumva influențele culturale și economice asupra consumului de băuturi zaharoase.
În cea mai mare parte a lumii, consumul de băuturi zaharoase în rândul copiilor a devenit aproape o obișnuință zilnică. În 56 din cele 185 de țări analizate, copiii consumau în medie cel puțîn șapte porții pe săptămână, ceea ce înseamnă că aproximativ 238 de milioane de copii și adolescenți, adică 10,4% din tinerii din întreaga lume, își încep uneori ziua cu băuturi bogate în zahăr.
De ce este periculos să le dați copiilor dumneavoastră băuturi carbogazoase sau necarbogazoase, dar cu un conținut ridicat de zahăr? Studiile anterioare au evidențiat legătura clară între consumul de băuturi îndulcite cu zahăr și un risc crescut de obezitate în rândul tinerilor. Această obezitate, la rândul său, este asociată cu multiple probleme de sănătate la vârsta adultă, inclusiv diabet de tip 2, boli de inimă și anumite tipuri de cancer.
Creșterea consumului de băuturi zaharoase în rândul copiilor amplifică riscul ca aceștia să dezvolte astfel de afecțiuni pe termen lung, iar specialiștii atrag atenția că este important să interveniți devreme pentru a preveni aceste consecințe grave asupra sănătății celor mici.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News