Coreea de Nord a reluat trimiterea de baloane de gunoi către Coreea de Sud

Sursă foto: Facebook

Coreea de Nord a reluat trimiterea de baloane cu gunoaie peste graniţă, către Coreea de Sud, au anunţat, duminică oficiali şi publicaţii de presă, la o săptămână după ce a promis că va continua dacă dinspre Sud vor fi lansate pliante împotriva Coreei de Nord, relatează Reuters.

Zeci de baloane cu gunoaie au fost găsite în Seul şi în zonele din apropierea graniţei în cursul nopţii şi la începutul zilei de duminică.

Armata sud-coreeană a declarat că ia „foarte în serios” baloanele şi că este în alertă pentru a lua măsuri de răspuns, dacă este necesar. Ea nu a precizat ce acţiuni va întreprinde.

Coreea de Sud a avertizat că va lua măsuri împotriva Nordului pentru trimiterea baloanelor de gunoi, care ar putea include difuzarea de emisiuni de propagandă de la difuzoare uriaşe instalate la graniţă, îndreptate către Nord.

Guvernul nord-coreean a declarat că baloanele au fost trimise ca represalii la pliantele anti-Nord lansate de activiştii sud-coreeni ca parte a unei campanii de propagandă şi a lansat sute de baloane începând cu sfârşitul lunii mai, transportând gunoi şi bălegar.

La 2 iunie, a declarat că va opri temporar trimiterea baloanelor, deoarece cele 15 tone de gunoi trimise au fost probabil suficiente pentru a transmite mesajul cât de „neplăcut” a fost. Cu toate acestea, a promis că va relua activitatea în cazul în care se vor trimite din nou pliante dinspre sud, trimiţând o cantitate de sute de ori mai mare.

Un grup de activişti sud-coreeni a sfidat avertismentul şi, de atunci, au trimis mai multe baloane către Nord cu pliante care îl critică pe liderul Kim Jong Un, împreună cu stick-uri USB conţinând videoclipuri K-pop şi bancnote de dolari americani.

Coreea de Nord a manifestat unele dintre cele mai furioase reacţii faţă de campania de distribuire de pliante, în unele cazuri trăgând în trecut cu arme asupra baloanelor şi difuzoarelor.

Experţii au declarat că reacţia a fost un indiciu că Phenian consideră propaganda ca fiind o ameninţare serioasă pentru a-şi controla publicul.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: