Corespondență din Israel. Decizii de ultimă oră în luptele cu teroriștii Hamas

Attila Somfalvi - Puterea Știrilor

Invitat miercuri la emisiunea Puterea Știrilor, jurnalistul israelian Attila Somfalvi a dat ultimele informații despre situația din Israel. Somfalvi a anunțat că premierul israelian Benjamin Netanyahu și liderul opoziției, Benny Gantz, au convenit să formeze un guvern de urgență. De asemenea, va fi înființat un„cabinet de război”, format din Netanyahu, Gantz și ministrul Apărării țării.

Asta înseamnă că, în timpul perioadei de război, „nu va fi promovat niciun proiect de lege sau decizie guvernamentală care nu se referă la desfășurarea războiului”, iar toate numirile la nivel înalt vor fi prelungite automat pe perioada războiului.

„Alertă maximă. Război în Fâșia Gaza. Ne numărăm morții, din păcate, probabil ați văzut și dvs. imaginile care au fost făcute publice sâmbăta dimineața, pe parcursul acelor ore de groază și de oroare prin care au trecut cetățenii din sud. Imaginile din zilele acestea ne arată cu cine avem de-a face. Imaginile ne arată că este un război clar între islamul radical și lumea occidentală, democratică și umanistă. Israelul este în stare de război. Peste 300.000 de rezerviști au fost chemați la baze militare. De 4 zile armata israliană, forțele aeriene, bombardează Fâșia Gaza pentru a pregăti o intrare terestră, pentru a distruge infrastructura Hamas. Și în plus, chiar acum, în ultimele minute am auzit că se va forma și un guvern de unitate națională pentru a purta acest război într-o unitate.

Nu pot să vă spun 100% ce se va întâmpla și când (n.r – întrebat dacă se va intra terestru în Fâșia Gaza), dar vă dau doar așa o estimare. Au fost multe runde de violență în ultimii ani în Fâșia Gaza și de fiecare dată s-au purtat lupte 3-7-8 zile și s-au terminat până la urmă cu un fel de armistițiu. Suntem în situația în care, după ceea ce s-a întâmplat sâmbătă în orașele israeliene e absolut imposibil ca această rundă să se termine cu un Hamas care stă în picioare. Această organizație de data asta trebuie distrusă total de către armata israeliană și serviciile de siguranță israeliene. Liderii trebuie decapitați simbolic, trebuie prinși sau omorâți. Organizația aceasta nu poate fi într-o situație în care are o posibilitate de a mai repeta acest atac monstruos”, a susținut jurnalistul israelian Attila Somfalvi, la Puterea Știrilor.

Cum au dat greș atât de grav serviciile secrete israeliene

„Nu avem explicație pentru cum le-a scăpat acest plan serviciilor israeliene. E cea mai importantă întrebare pe care ne-o punem cu toții de sâmbătă dimineața. Din păcate, nu avem un răspuns clar și poate că nici nu o să avem un răspuns clar în următoarele săptămâni sau luni. Cât timp se poartă luptele și cât timp e război cred că ancheta o să aștepte. Nimeni nu poate să înceapă o anchetă serioasă cât timp soldații sunt pe front, cât timp se duc lupte, cât timp explodează rachete deasupra capului nostru. Și acum 2 minute am fost pe stradă în Tel Aviv și a fost o explozie enormă.

Dar vă spun: cât timp e război, cât timp armata este încinsă în lupte, e clar că n-o să avem un răspuns. Dar cea mai dureroasă întrebare e: ce li s-a întâmplat serviciilor de informații israeliene care sunt cunoscute și recunoscute ca probabil cele mai bune din lume? Habar nu avem și suntem șocați și chiar super surprinși de ceea ce s-a întâmplat. Dar vă dau aici încă o linie de gândire: experții spun că o dată la câțiva ani, de data asta 50 de ani, în mod simbolic, sunt puncte strategice negre pentru orice serviciu de de informații”, a mai spus Attila Somfalvi, în direct la Puterea Știrilor.

„Avem un Guvern incompetent”

Numărul celor uciși în Israel a ajuns la 1.300, potrivit jurnalistului israelian, care susținut și că „e foarte multă critică din partea publicului și a presei împotriva guvernului actual, pe care îl consideră cu guvern incompetent, care a eșuat în misiunea sa de a-și proteja cetățenii”.

„Spitalele fac față numărului de răniți. Corpul medical a sosit imediat în spitale, din primul moment, și a avut avut foarte mult de lucru, din păcate. Numărul morților, ucișilor, al celor care au fost măcelăriți ajunge la 1300. Din păcate, această cifră n-o să rămână așa, o să crească.

E foarte multă critică din partea publicului și a presei împotriva guvernului. Acest Guvern este un guvern incompetent. Un guvern care a eșuat total, un guvern care nu e în stare nici după 4 zile să facă ceva practic pentru cetățenii israelieni. Noroc că frontul civil din Israel este foarte puternic și este foarte antrenat. Deja din primele ore când am aflat despre ceea ce s-a întâmplat în sud, peste tot în Israel, mii, zeci de mii de oameni au ieșit, au format centre de voluntari, au adunat mii de tone de mâncare, de haine, de șampon, de tot ce vă gândiți și nu vă gândiți pentru militari, pentru cetățeni, pentru civili, pentru cei care au fost acolo în lupte, pentru cei ce și-au pierdut copiii sau familia. Pentru toată lumea”, spune Attila Somfalvi.

 

Război în Israel: Sute de lovituri aeriene în Fâșia Gaza

Armata israeliană (IDF) toacă Fâșia Gaza cu sute de lovituri aeriene, transformând cartiere întregi în ruine, în timp ce noi atrocități săvârșite de islamiștii Hamas pe teritoriul israelian ies la iveală. Ministrul israelian al apărării a declarat că a „eliminat toate restricțiile” impuse trupelor sale care luptă împotriva forțelor Hamas.

Joe Biden a descris atacul Hamas drept un „act absolut malefic” și a confirmat că 14 americani au fost uciși, în timp ce alții sunt ostatici în Gaza. Se estimează că, în total, între 100 și 150 de ostatici sunt ținuți în Gaza.

Cel puțin 1.200 de oameni au murit în Israel de sâmbătă și până acum, potrivit IDF, iar peste 1.000 de persoane au murit în Gaza, potrivit Ministerului palestinian al Sănătății.

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: