Război în Israel. Medicul lui Benjamin Netanyahu, mărturii cutremurătoare la Puterea Știrilor

Herman Berkovits la Puterea Stirilor

Herman Berkovits, medic și prieten al lui Benjamin Netanyahu, a vorbit în exclusivitate pentru PS News despre atacul pe scară largă al Hamas împotriva Israelului.  „Abia în urmă cu 10 min s-a terminat un raid de rachete asupra Tel Avivului. Tot timpul suntem într-o stare de tensiune, unde trebuie să ne ferim sau să fugim în acele adăposturi, să ne ferim de moartea care tot timpul se apropie de noi”, a mărturisit Berkovits, în direct la Puterea Știrilor.

Medicul lui Benjamin Netanyahu a susținut, însă, că în ciuda atacurilor nemiloase venite din Fâșia Gaza, optimismul în Israel „este colosal de mare”. „Fiecare spune acest lucru: este un război, un război pe care noi trebuie să-l câștigăm și îl vom câștiga”, spune medicul.

Amintim că mișcarea islamistă Hamas a lansat sâmbătă cel mai mare atac asupra Israelului din ultimii ani, într-un asalt surpriză care a combinat luptători înarmați care au traversat gardul de demarcație cu un baraj masiv de rachete lansate din Fâșia Gaza. Sirenele de avertizare au răsunat în sudul și centrul Israelului, inclusiv în Ierusalim, iar armata israeliană a a mobilizat rezerviștii.

„Este o  zi nebună, și nu bună, din cauză că acum se înmormântează foarte mulți din cei care au fost uciși în aceste zile și apar înmormântări fără de sfârșit, în special ale persoanelor civile, copii tineri, femei, fete tinere, toți oamenii care au fost uciși, măcelăriți, în acea sâmbăt. Nici astăzi nu putem să credem ce s-a întâmplat.

Aproape fiecare familie este rănită. Nu este o familie care să nu sufere din cauza a ceea se întâmplă în special pentru faptul că noi i-am hrănit, noi le-am dat energie, electricitate, apă, noi le-am dat produse, totul a venit de la noi. Noi i-am hrănit și uitați ce ne-au făcut ei. Ne-au omorât și este pur și simplu greu să te întorci la ceea ce a fost, în special când sunt oameni ca mine, de exemplu, ca are am o nepoată în armată și care este luptătoare și tot timpul mi-e teamă de acest lucru. Vă dați seama în ce stadiu trăim. Vreau să vă spun că abia în urmă cu 10 min s-a terminat un raid de rachete asupra Tel Avivului. Tot timpul suntem într-o stare de tensiune, unde trebuie să ne ferim sau să fugim în acele adăposturi, să ne ferim de moarte care tot timpul se apropie de noi”, a declarat Herman Berkovits, la Puterea Știrilor.

Copii de 3-4 ani sunt luați ostatici

„Ceea ce este într-un fel bine aici, dacă pot să spun așa, este faptul că țara este foarte solidară. Nu există disensiuni. Tot Israelul este împreună, oamenii sunt foarte optimiști. Vă dați seama că sunt foarte mulți rezerviști. Fiecare este rezervist în această țară. Și eu am fost rezervist vreo 25 de ani și vă dați seama că nepoții mei deja sunt înarmată și sunt peste 300 de rezerviști. Nu sunt copii, sunt oameni maturi, cu copii, au familii de 30-40 de ani și vreau să vă spun că optimismul lor este foarte mare și fiecare spune acest lucru: este un război, un război pe care noi trebuie să-l câștigăm și îl vom câștiga.

Optimismul în Israel este colosal de mare și vreau să vă spun că lumea este foarte unită, înnebunită pentru ceea ce se întâmplă. Apar videoclipuri cu copii de 3-4 ani luați ostatici, puși în tot felul de cotețe, cum se râde de ei. Vă dați seama că nu este vorba doar despre israelieni, vorbim și de oameni care sunt cu două cetățenii. Ieri (nr. – luni), de exemplu, a murit cineva care avea și cetățeanie română. Se spune că au murit și mulți care au cetățenie americană, iar Biden este iritat de acest lucru. Deci optimismul este mare și lumea știe că noi vom câștiga. Toată lumea merge pe front cu mare încredere că totul o să fie bine”, a mai spus Berkovits.

„Vor fi multe anchete și multe capete vor cădea”

Medicul lui Benjamin Netanyahu spune că serviciile de informații israeliene „au făcut o mare greșeală” și după ce se va încheia războiul „vor fi multe anchete și multe capete vor cădea”.

„Nu ne gândim cum o să fie viitorul, ne gândim la prezent. Ne gândim cum să terminăm această formațiune teroristă, ca să nu mai avem acele probleme. Nu mai este o incursiune, nu mai sunt erori, este vorba de un război, nu vreau să precizez că Hamas-ul face parte din poporul palestinian, însă și poporul palestinian este divizat în două. Hamas-ul trăiește în Fâșia Gaza, au pus mâna pe Fâșia Gaza, ei sunt dictatori acolo și ceilalți au fost alungați de acolo. Palestina nu este unită nici ea, ce o să fie în continuare…

Noi niciodată n-am vrut să atacăm și n-am vrut să ocupăm Fâșia Gaza. Sunt acolo 2 milioane de oameni și trebuie să ai grijă de ei. Noi le-am dat hrană numai ca să se dezvolte economic. Le-am dat voie ca să intre, să lucreze, peste 20.000 de muncitori din Fâșia Gaza. Deci toată speranța noastră a fost că dacă se va dezvolta economic Gaza, atunci o să fie și liniște. Dar cei care conduc Gaza s-au pregătit, securitatea, informațiile noastre au greșit și n-am văzut ce se întâmplă peste gard, cum se spune.

Vă dați seama că aceste răspunsuri vor fi date puțin mai târziu (n.r – întrebat cum de serviciile nu știau de planul teroriștilor din Fâșia Gaza), după ce se va termina războiul. Suntem traumatizați de acest lucru și, totuși, nimeni dintre acești conducători de informații de la noi n-a fost încă dat afară. Informațiile noastre erau perfecte. Noi știam foarte bine ce se întâmplă în toată lumea. N-am știut ce se întâmplă peste gard, la noi. Din păcate, noi am fost prea siguri pe faptul că acești oameni vor, într-adevăr, să se dezvolte din punct de vedere economic. Ce s-a întâmplat a fost o greșeală mare a serviciilor de informații și, desigur, vor fi multe anchete și multe capete vor cădea. Vă dați seama că este un lucru care va fi cercetat după ce se va termina războiul”, a mai precizat Herman Berkovits, la Puterea Știrilor.

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: