INTERVIU Analist economic: „Creditul fermierului” pare a fi cu dedicație pentru anumiți agricultori

Foto: courtier-agricole

Guvernul mai ia o măsură pentru a arată fermierilor protestatari că îi ajută în lupta de combatere a efectele negative ale războiului din Ucraina: „Creditul fermierului”. Astfel, fermierii vor putea accesa de la bănci un credit de până la 280.000 de euro, în cinci ani, cu ROBOR plătit de stat, lor revenindu-le la plată dobânda de 1,95%, potrivit unui proiect de OUG lansat în dezbatere publică de Ministerul Agriculturii. Dincolo de această finanțare propusă de guvernanți, există „o ecuație cu multe necunoscute”, așa spune, Adrian Negrescu, analist economic. Un interviu pe această temă, acordat PS News, în rândurile de mai jos.

PS News: Care sunt șansele fermierilor de a obține finanțarea de 280 000 de euro prin “Creditul fermierului”?

Adrian Negrescu: Acest credit este o ecuație, cu prea multe necunoscute care ridică multe semne de întrebare legate de modul de finanțare, mai ales în privința eligibilității acordării acestor credite. De ce vă spun acest lucru? Adică, dacă se merge pe normele bancare în vigoare, fermierii mici, în general, nu se vor califică. Nu vor putea să obțină acest credit în condițiile în care sunt deja înglodați în datorii, au deja credite restante, au deja  riscuri. Ar putea fi un credit cu dedicație pentru anumite asociații de profil, pentru anumiți fermieri mari  care ar putea beneficia într-adevăr de o dobândă subvenționată de stat. Mai sunt probleme, pentru că Ministerul Agriculturii vorbește de un ROBOR plus 1,95% la creditele noi. Ori, în România, ROBOR  nu mai există. Indicele robolui este indicele IRCC. Nu mai există ROBOR de ani de zile.

PS News: Adică oamenii politici nu știu cum funcționează finanțarea bancară?

Adrian Negrescu: Cam, așa. Pe de altă parte, întrebarea care se pune este: ce înseamnă 1,95% , marja băncii sau o dobândă în plus, pe lângă marja? Pentru că altfel, dacă există o dobândă în plus pe lângă marja băncii, înseamnă că reducem practic la un credit care înseamnă IRCC plus 3%- 4%, ceea ce este foarte mult raportat la ceea ce pot obține fermierii ca finanțare, în momentul de față, de pe piață bancară.

Ministerul Agriculturii trebuie să vină cu clarificări legate de modul de acordare, de criteriile de acordare și de modalitatea financiară prin care va fi, practic, acordat acest credit, pentru că am văzut deja reacții din piața bancară care resping un asemenea tip de finanțare. Pe bună dreptate, știind că mulți dintre acești fermieri nu sunt eligibili, adică nu îndeplinesc condițiile de creditare, din prezent.

PS News: Este o măsură care să calmeze spiritele protestatarilor din stradă?

Adrian Negrescu: E o măsură similară cu cea propus în zona RCA. Acolo li s-a propus transportatorilor o plată în rate a RCA-ului, ignorând faptul că principala revendicare este creșterea prețului RCA, deci dimensiunea costului cu RCA-ul, nu faptul că pot plăti sau nu pot plăti rate. Adică, încercăm să oferim soluții care nu rezolvă problema la RCA, care este de trei ori mai scump decât în alte țări. Acolo e problema, nu faptul că pot plăti sau nu rate. În plus, nu știu dacă autoritățile au discutat cu companiile de profil deoarece eu nu cred că această măsură a fost luat în calcul în planurile de afaceri ale companiilor. Cine va susține practic această plată în rate?  Va fi un comision pentru plata în rate? Dacă ar extinde la nivelul întregii piețe RCA această măsură, ar împinge, practic, la faliment, sectorul asigurărilor.

PS News: Dar amânarea ratelor la creditele fermierilor, este o măsură fezabilă, domnule Adrian Negrescu?

Adrian Negrescu: Moratoriul, în ceea ce privește persoanele fizice pentru amânarea ratelor bancare, trebuie discutat cu Asociația Română a Băncilor, pentru că toate aceste credite care sunt în derulare în momentul de față și mă refer la creditele acordate fermierilor, reprezintă un capitol din cifra de afaceri a băncilor. Dacă încercăm să le amânăm,  fără să discutăm cu băncile, înseamnă  să le dai peste cap cifra de afaceri a acestor instituții. Cine va plăti costurile asociate acestei amânări? S-ar putea să ajungem în în zona în care fermierii vor trebui să plătească dobândă la dobândă, ceea ce le va accentua și mai mult problemele financiare.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL