Tîlvăr: România avansează în elaborarea Strategiei naționale de abordare a schimbărilor climatice în domeniul apărării

angel tilvar
Foto: Angel Tilvar

Ministrul Apărării Angel Tîlvăr a afirmat că ţara noastră se află într-o fază avansată de elaborare a unei Strategii naţionale privind abordarea schimbărilor climatice în domeniul apărării. El a participat la semnarea Memorandumului de înţelegere privind Centrul de excelenţă NATO în domeniul schimbărilor climatice şi securităţii.

Potrivit comunicatului de presă al MApN, în ultimii ani, problematica schimbărilor climatice şi a impactului asupra securităţii s-a evidenţiat ca subiect major pe agenda aliată.

Conceptul Strategic al NATO reflectă provocarea majoră a schimbărilor climatice asupra mediului de securitate, acestea acţionând ca multiplicator al ameninţărilor şi riscurilor de securitate şi afectând, totodată, modul în care operează forţele armate aliate. Mai mult, liderii NATO şi-au propus să confere Alianţei un rol de model în plan internaţional privind înţelegerea şi adaptarea la schimbările climatice, mai spune sursa citată.

Acţiunile ambiţioase derulate la nivelul NATO pe acest palier au impulsionat demersuri similare şi în plan naţional şi, pe acest fond, alinierea României la procesele derulate în context european şi euro-atlantic.

„Salut iniţiativa Canadei de a găzdui Centrul de Excelenţă în domeniul schimbărilor climatice şi securităţii şi aportul valoros adus pe acest palier. România a sprijinit aceste iniţiative la nivel aliat, iar interesul acordat acestui domeniu este reflectat inclusiv în documentele programatice naţionale. Mai mult, pot afirma că ne aflăm într-o fază avansată de elaborare a unei Strategii naţionale privind abordarea schimbărilor climatice în domeniul apărării, care se doreşte a fi adoptată până la finalul acestui an”, a transmis ministrul Tîlvăr, conform sursei menţionate.

Cu acest prilej, oficialul român a subliniat şi importanţa alăturării României la acest Centru de Excelenţă, care va contribui la îmbunătăţirea cunoaşterii situaţionale, respectiv a dezvoltării de acţiuni şi iniţiative de atenuare şi adaptare la schimbările climatice.

Totodată, statele participante vor fi angajate într-un dialog constant şi schimb de exemple de bună practică implementate la nivel naţional în gestionarea acestei problematici şi trasarea unor recomandări privind activităţile viitoare la nivelul organizaţiilor internaţionale.

Autor

  • Ionuț-Valentin Bouroș

    Ionuț-Valentin Bouroș, redactor PS News . Ionuț-Valentin Bouroș este student în anul II la Facultatea de Comunicare și Relații Publice din cadrul SNSPA. A intrat în presă în ianuarie 2023, în urma unui Internship la PS News.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: