Crește numărul cazurilor de Covid, dar pentru cei mai mulți, boala a devenit o viroză obișnuită

pacient spital
Sursa foto: Freepik

Numărul cazurilor de Covid este în creștere peste tot în lume, inclusiv la noi. Dar vestea bună e că boala a devenit o viroză ca oricare alta. Vestea proastă este însă că pentru cei cu probleme de sănătate și pentru vârstnici, virusul este în continuare extrem de periculos și poate fi fatal.

Datele Ministerului Sănătății arată că numărul cazurilor de gripă, viroze, dar și de infecții cu SARS-CoV-2 este în creștere. S-au înregistrat 250 de cazuri în plus, de la o săptămână la alta, la sfârșitul anului. Și numărul internărilor, dar și al deceselor, a fost mai mare săptămâna trecută față de cea precedentă. Medicii spun că, deși Covid a devenit aproape o viroză ca oricare alta, e bine să fim prudenți.

Adrian Marinescu, medic infecționist, director medical al Institutului Matei Balș: Pandemia nu doar că s-a încheiat, dar virusul SRAS-CoV-2 rămâne doar la nivel de conviețuire, nu va mai pune probleme deosebite. Cât timp formele sunt ușoare, de multe ori, infecția cu SARS-CoV-2 ajunge să fie ca o viroză banală. Nu întotdeauna se întâmplă, la cei cu boli cronice sau cei care au un sistem imunitar cu probleme, pot să apară complicații și trebuie prudență.

Probleme au apărut și în restul Europei. În Spania, spitalele sunt aproape de colaps din cauza infecțiilor respiratorii. Numărul cazurilor de gripă și Covid s-a dublat față de săptămâna trecută, iar Ministerul Sănătății recomandă din nou purtarea măștilor sanitare, din ce în ce mai prezente în rândul populației.

După perioada sărbătorilor, în unele regiuni din Spania, cazurile de infecții respiratorii, gripă sau Covid au crescut cu 140%. În Castilla, la Mancha, într-o singură zi s-au înregistrat 4.000 de prezentări la unitățile de primiri urgențe.

În Italia, unele spitale refac secțiile Covid, iar medicii nu au avut libere de Sărbători. În ultima săptămână au fost 40.000 de cazuri noi de Covid, în uşoară scădere față de săptămâna precedentă, însă la acestea se adaugă infecțiile cu alte virusuri.

În Unitățile de Primiri Urgențe este haos din cauza numărului mare de pacienți Covid, la care se adaugă cei diagnosticați cu gripă. Unii medici spun că este cel mai greu sezon de iarnă din ultimii 20-30 de ani. S-au făcut liste de aşteptare pentru ca pacienții să poată fi preluați, unii aşteaptă chiar şi 24 de ore, iar internările programate au fost anulate, pentru a face loc acestor cazuri.

Și peste ocean se iau măsuri speciale. În mai multe zone din Statele Unite, masca redevine obligatorie în spitale, în condițiile în care foarte multe cadre medicale s-au infectat.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL