Crețu (ELCEN) promite scăderea prețului de încălzire în București: În 2-3 ani am putea să avem energie geotermală

Foto faceBook Claudiu Cretu

Energie geotermală, o resursă importantă prea puțin folosită! Directorul ELCEN a semnat un acord la Washington pentru un studiu care va fi făcut de experți americani.

Proiectul de exploatare energie geotermală pentru termoficarea Bucureştiului  face pași importanți! Claudiu Crețu, director General al ELCEN (Electrocentrale București), principalul producător de energie termică şi electrică în cogenerare din Capitală, a acordat un interviu pentru cititorii PS News despre acordul cu Departamentul pentru Energie al SUA pentru exploatarea energiei geotermale pentru termoficarea Bucureștiului.

Acord cu americanii pentru demararea procesului de introducere a energiei geotermale în București

Foto: Geo Therm

“Având în vedere faptul că geotermal-ul în București s-a analizat acum 40 de ani, (oricum, după revoluție nu s-a mai făcut nimic pe geotermal în București), este nevoie de un studiu de fezabilitate serios, la standarde tehnologice, raportate la anul 2024. Și atunci, din discuțiile cu Departamentul de Energie al Statelor Unite am ajuns la concluzia că ar fi foarte bine să beneficiem de expertiză tehnică și de asistența tehnică a partenerilor americani, având în vedere că ei au experiență mai mare pe partea de foraje, geotermal etc. Și atunci, prin acest acord, ei ne sprijină cu un studiu tehnic de fezabilitate care să poată fi finanțat din fonduri europene și prin care să demarăm acest proces de introducere a energiei regenerabile în București”.

Termen de finalizare al studiului de fezabilitate

“Odată cu acest document s-a semnat efectiv să trecem la treabă. În cursul acestui an ar trebui să avem acest studiu, dar depinde și de ce date, specific, depinde analiza lor. Deci nu avem un termen clar de finalizare”.

Cât de mult va ajuta bucureștenii acest acord pentru exploatarea energiei geotermale

“Eu cred într-o tranziție, într-o implementare a acestei tehnologii geotermale treptat și astfel vom avea, tot treptat, o îmbunătățire a serviciului de încălzire și a prețului. Reușind acestă implementare a acestui proiect de furnizare a energiei din surse geotermale, nu mai vorbim de prețul gazului, vorbim și de o decarbonare, pe viitor, pentru certificatelor de carbon. Da, e posibil să crească valoarea certificatelor și atunci odată cu implementarea acestei tehnologii geotermale, cu siguranță vom avea și o scădere a prețului de încălzire în București”.

2-3 ani, orizontul de timp pentru energie geotermală în București

“Eu aș zice că în 2-3 ani am putea să începem să avem energie geotermală în București. Acum cât de mult va dura, vom vedea. De precizat: Vom folosi și apele geotermale, adică nu vorbim de o înlocuire bruscă a actualului sistem doar cu geotermal, dat fiind și că resursele, din ce cunoaștem până astăzi, sunt cu temperaturi mai scăzute, undeva la 50°. Nu avem, de exemplu, 100°,sau poate avem, dar nu știm noi. Poate alte foraje vor arăta că sunt și alte temperaturi, dar din ce cunoaștem până astăzi sunt temperaturi undeva la 50-60° în partea de nord și atunci vom avea un aport de energie geotermală Deci va fi un sistem hybrid”.

Beiuș, Oradea, Balotești-energie geotermală

„Avem încălzire gerotermalăl la Beiuș și se lucrează la Oradea care este înaintea noastră. Există posibilitatea să fie resurse și în alte orașe, dar vom vedea. Langa  Oradea sunt și Băile Felix, adică așa o termală este foarte aproape de de suprafață. La noi la București, cunoaștem că există această resursă. Avem și noi terme în nordul Bucureștiului, la Balotești, care tot pe geotermal funcționează. Doar că e nevoie de un studiu prin care să vedem cum putem introduce în București  într-un mod optim această exploatare a acestei resurse”.

Proiectul de 300 mil euro de modernizare a țevilor

„În acest moment există acest proiect de aproximativ 300 de milioane de euro care se întinde pe 4 ani. Evident că este nevoie de alte proiecte care să vină în continuare pentru a moderniza întregul sistem de termoficare”.

Peste 1.100 de blocuri din sectorul 4 rămân fără căldură și apă caldă

Între timp, Compania Municipală Termoenergetica a anunțat luni căm din cauza unei avarii produse la Magistrala Berceni, aproximativ 1100 de blocuri din Sectorul 4 vor rămâne fără căldură și apă caldă pentru cel puțin două zile. Avaria s-a produs pe Magistrala Berceni, pe strada Turnu Măgurele, în zona complexului comercial Grand Arena Mall pe conducta cu diametrul de 1000 mm. Magistrala are o vechime de peste 55 de ani, anul punerii în funcţiune fiind 1968, arată compania într-un comunicat.

Iniţial, în cursul dimineţii, echipele companiei au încercat izolarea avariei din căminul de manevre situat la intersecţia străzii Luică cu Bulevardul Constantin Brâncoveanu, însă din cauza volumului mare de apă, care nu a putut fi evacuată, se impune închiderea magistralei din incinta CTE Progresu, până la evacuarea apei din acest cămin. Au fost deja începute, în regim de urgenţă, manevrele tehnice de sectorizare, închidere şi golire a conductei, apoi cele de aerisire.

Ulterior, vor fi efectuate sudurile pentru reparaţia avariei şi încărcarea magistralei. Furnizarea agentului termic pentru apă caldă şi căldură va fi sistată până în data de 14 februarie 2024, ora 23.30, însă pe măsură ce intervenţia se finalizează, punctele termice vor fi repuse în funcţiune înainte de termenul estimat, precizează Termoenergetica. Punctele termice care alimentează imobilele din zona Tineretului nu vor fi afectate.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: