Profesorul de economie Cristian Păun afirmă că abia acum se văd efectele unei perioade îndelungate de deficit bugetar excesiv, care a încput încă din 2019. Sepcialistul consideră că este „aproape imposibil, deci foarte păgubos” ca Banca Naţională să încerce să se lupte astăzi să mai ţină un curs artificial scăzut sau stabil cu resursele pe care le are în rezerva sa. „N-are sens să faci acest lucru, e bine să începi să laşi cursul de schimb liber, cum n-ai făcut-o de foarte multă vreme”, afirmă Păun. În legătură cu votul românilor din turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, profesorul spune că aceştia ar trebui să fie „măcar chibzuiţi” şi „să nu-şi agraveze şi mai mult nota de plată”.
„Abia acum vedem efectele acestei perioade îndelungate de deficit bugetar excesiv. Noi am început cu derapaje în 2019 şi de atunci până astăzi nu am reuşit să rezolvăm problema deficitului, dimpotrivă, perspectivele de a rezolva această problemă, având în vedere perspectivele electorale, se îngustează pe zi ce trece. Şi atunci, astăzi vedem oalele sparte. Începem deja să vedem cu adevărat costul derapajelor economice din ultimii ani şi la care se pot adăuga alte probleme, în funcţie de ce se întâmplă la votul din următorul tur de scutin.Pentru că tot ce vedem acolo poate schimba radical situaţia în rău sau poate da speranţe că situaţia se poate îmbunătăţi dacă se vor concentra politicienii pe partea de reformă a statului român”, a declarat Cristan Păun la Digi 24.
Profesorul universitar de economie arată că inflaţia în România va fi mare în continuare inflaţie mare şi că, cel mai probabil, acum nu mai este posibil doar prin inflaţie să se acopere „găurile negre” create „de ani buni de o guvernare proastă”.
Citeste mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News