Remus Ştefureac, directorul INSCOP: Mă aştept ca după o iarnă probabil complicată, posibile creşteri de taxe

Remus Ștefureac
Remus Ștefureac. Sursa foto: INQUAM PHOTOS / OCTAV GANEA

Remus Ştefureac, directorul INSCOP, a declarat luni că se aşteaptă ca după o iarnă probabil complicată, cu posibile creşteri de taxe, dificultăţi economice, să vedem un impact asupra partidelor aflate la guvernare, în primăvară. Despre un scor peste 20% al polului de dreapta, la alegerile europarlamentare, el a precizat că strict matematic după măsurătorile sociologice, nu e posibil, dar contează foarte mult cine transmite opiniei publice că reuşeşte să coalizeze zona de dreapta, că e mai degrabă un unificator, decât un dezbinator.

Remus Ştefureac a declarat în emisiunea Proiect de ţară: România de la Prima News, că în ultimele două trei luni, în măsurătorile pe care le-au făcut, scorul PSD a oscilat între 28 şi 30%, aceasta fiind zona în care este fixat PSD.

”Mă aştept ca după o iarnă probabil complicată, posibile creşteri de taxe, posibil dificultăţi economice care sunt în întreaga Uniune Europeană şi care afectează implicit şi România, să vedem un impact asupra partidelor aflate la guvernare, în primăvară”, a precizat el. Remus Ştefureac a mai afirmat că nucleul dur al alegătorilor PSD este undeva la 20-25%.

Întrebat dacă polul de dreapta ar putea să sară de 20%, la alegerile europarlamentare, directorul INSCOP a spus: ”Strict matematic, după măsurătorile sociologice, nu, dar contează foarte mult cine transmite opiniei publice că reuşeşte să coalizeze zona de dreapta, că e mai degrabă un unificator, decât un dezbinator”, a explicat Ştefureac.

”În perspectiva alegerilor europarlamentare, un scor de 20% nu spun că este imposibil, depinde de performanţa sau contraperformanţa la guvernare, de alte evenimente conexe şi depinde de abilitatea reprezentanţilor acestui pol, dacă se va constitui, de a comunica coerent, de a fi credibil şi mai ales cel mai important aspect, de abilitatea de a prezenta un candidat credibil la alegerile prezidenţiale”, a mai spus el. ”Tot anul electoral 2024 va fi dominat de competiţia prezidenţială”, a precizat Ştefureac.

Despre scorul înregistrat de partidul SOS al senatoarei Diana Şoşoacă, în sondaj, directorul iNSCOP a afirmat că ”este surpriza, în sensul în care este un partid al cărui unică resursă este vocea doamnei Şoşoacă, ajutată de un context în care discursul ultraradical pare a prinde la o parte a electoratului şi ajutată şi de tehnologie, în sensul în care mesajele sale au un potenţial foarte mare de viralizare”.

”Când algoritmii favorizează mesajele cel mai mai puternice, cele mai intense, evident că ne trezim cu o astfel de situaţie în care un partid, o structură reprezentată de o voce într-adevăr foarte agresivă în spaţiul public, reuşeşte să ridice un partid la peste pragul de 5% şi cu perspective de a intra în Parlament”, a precizat directorul INSCOP.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL