Țevi rusești, în București: Firma ginerelui lui Lavrov, ministrul lui Putin, contract de 5.000.000 €

Sursa foto: Sputnik/captura

Termoenergetica, compania din subordinea Primăriei București, are în derulare o achiziție de țeavă de plastic pentru sistemul energetic al Capitalei la care favorită este o companie controlată de un oligarh rus și de ginerele lui Lavrov, aflat pe lista sancțiunilor internaționale.

Licitația a fost lansată în urmă cu cinci luni, iar achiziția totală a contractului este estimată la 15-20 milioane lei (4-5 milioane Euro).

În competiție sunt două companii: Turboenergy Power Chișinău Sucursala Târgoviște SRL și Romtehnologic Infra SRL.

Prima este deținută de doi cetățeni români născuți la Chișinău.

Vezi mai jos articolul din Newsweek despre această afacere.

Cea de-a doua companie este mai pestriță, de tip matrioșkă: în care trebuie să dai la o parte straturi de companii din diverse țări (Austria, Marea Britanie și Cipru), ca să ajungi, în final, la acționari ruși.

Firma ginerelui lui Lavrov, ministrul lui Putin, contract de 5.000.000 €

La ultimul strat este chiar unul din liderii europeni în producția de țevi de poliprolipenă: Polyplastik Group cu sediul la Moscova.

Pachetul de 51% din companie este deținut de oligarhul rus Miron Gorilovsky, un apropiat al regimului lui Vladimir Putin.

Restul acțiunilor sunt controlate de alt oligarh rus, Alexander Vinokurov. Ginerele lui Serghei Lavrov, ministrul de externe al Rusiei.

Ginerele lui Lavrov se află pe lista de sancțiuni a UE împotriva persoanelor și entităților rusești care susțin agresiunea rusă din Ucraina.

Companii ale lui Gorilovski au primit din partea guvernului rus contracte grase în Crimeea după ce aceasta fusese ocupată ilegal în 2014 de către trupele rusești.

Companiile sale au furnizat țevi pentru modernizarea sistemelor de termoficare din Moscova, Vladivostok, Sankt Petersburg, Minsk etc

Uite licitația, nu e licitația

În timp ce bucureștenii se pregătesc de o nouă iarnă în care să îmbrățișeze frigul în propriile apartamente, refacerea sistemului de termoficare încă ascute lupta pentru milioanele din contractele publice.

Capitala a stat decenii la rând pe un sistem sovietic de termoficare astfel că, pentru modernizarea lui, companiile rusești au furnizat în continuare echipamente și piese de schimb.

Iar Termoenergetica este compania, care gestionează sistemul energetic al Bucureștiului.

La sfârșitul lunii mai, aceasta a lansat licitație pentru achiziția de „țeavă PE-X preizolate/neizolate, fitinguri neizolate PE-Xa și truse de scule (cu acționarea electro-hidraulica), pentru circuitul secundar de încălzire, apă caldă de consum și recirculație”.

S-au înscris cele două companii în aparență românești. Ambele au fost acceptate de Termoenergetica, în pofida conexiunilor rusești și sancțiunilor internaționale impuse oligarhilor apropiați de Kremlin.

Inițial, Termoenergetica părea că a luat în seamă conexiunile rusești ale uneia din firmele participante după ce fusese depusă la Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC), instituția de stat care mediază inițial posibilele nereguli la contractele pe bani publici.

Anulase un prim raport de evaluare prin care acceptase cele două companii la licitație. Ulterior le-a recalificat pe amândouă.

Acum compania cu sediul la Moscova este în prima linie pentru acest contract.

Matrioșka rusească

În iulie 2023, Silviu și Vlăduț Toma, cei doi frați care dețineau, la vremea respectivă, tot pachetul de acțiuni al Romtehnologic Infra SRL, făceau afacerea vieții lor.

Își vindeau 80% din acest SRL, cu un singur angajat și înființat în 2022, companiei austriece Radius-Kelit Infrastructure Gmbh cu sediul la Viena.

Cei doi mai au o companie de profil, Elektricon Inst SRL, pe care au trecut-o pe numele rudelor. Și cu care au câștigat o serie de contracte cu autoritățile locale.

Unicul asociat al companiei austriece este o altă companie austriacă Radius Systems Gesellschaft Gmbh care e deținută de o companie offshore din Cipru, Radius Group Holding Limited.

Aceasta din urmă e controlată de Radius Systems Limited din Marea Britanie, cumpărată  cu un deceniu în urmă de grupul rusesc Polyplastic/Polymerteplo Group. Detalii AICI

O hotărâre din 2018, a Curții de Arbitraj a Moscovei detaliază modalitatea sofisticată prin care rușii au cumpărat compania britanică.

Oligarhul și ginerele

Oligarhul rus, Miron Gorilovski, acționar în Polyplastic Group, deține un întreg imperiu atât în Rusia, unde are zeci de facilități de producție întinse de la Sankt Petersburg până la Vladivostok, cât și în Europa, unde are numeroase fabrici de țevi de plastic în Marea Britanie și în Italia.

Gorilovski nu își ascunde deloc relația apropiată cu Kremlinul. La începutul acestei luni, l-a însoțit personal pe Dmitri Medvedev, premierul Federației Ruse, într-o vizită la una din fabricile din conglomeratul său industrial.

Celălalt oligarch care deține restul de acțiuni al companiei rusești este ginerele lui Serghei Lavrov, Alexander Vinokurov. Este căsătorit cu Ekaterina Lavrova, iar amândoi sunt școliți la universități de prestigiu din SUA.

Presa rusă abundă de știri legate de metodele neortodoxe, aproape interlope, prin care Vinokurov preia afacerile rivalilor săi folosind influența Kremlinului și a aparatului de forță la Rusiei la care are acces prin prisma relațiilor sale de familie.

Pe lista sancțiunilor

Deși este un apropiat al regimului lui Vladimir Putin, Miron Gorilovski nu se află pe lista de sancțiuni a UE. În schimb, ginerele lui Lavrov se află pe această listă.

La fel ca și socrul său, Lavrov, mult mai celebru.

Regulamentul UE 2022/576 din 8 aprilie 2022 interzice atribuirea sau continuarea executării oricărui contract de achiziții publice sau a concesiunii care intră sub incidența directivelor privind achizițiile publice cu entități din Rusia.

Acest act normativ modifică un alt regulamentul UE nr.833/2014 care impunea pentru prima data măsuri restrictive având în vedere acțiunile Rusiei de destabilizare a situație în Ucraina.

Vezi mai jos regulamentul

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL