Analistul politic Cristian Pîrvulescu a declarat, pentru PS News, referitor la rezultatele parțiale ale alegerilor din 9 iunie că „s-a întâmplat ceea ce se aștepta toată lumea să se întâmple: simțim efectul mecanic al alegerilor locale. Partidele-sistem au punctat”, a subliniat politologul.
„PSD și-a consolidat poziția de partid dominant, dar nu predominant”
„PNL a reușit să reziste, dar a pierdut totuși, în mod surprinzător în câteva locuri. Sau apare surprinzător, pentru că a plecat de la premiza că sistemul electoral îi favorizează. PSD este un partid care poate mobiliza.
Partidele care nu au organizații la firul ierbii n-aveau cum să reușească
E cazul AUR și Alianța Dreapta Unită care a reușit totuși să reziste relativ bine, având în vedere că a fost supusă unei presiuni extraordinare. Relativ bine, dar nu avea cum să obțină rezultate mai bune fără aleși locali. A pierdut oportunitatea din 2020 care era anul important.
Putem să spunem că astăzi AUR nu are un rezultat foarte bun și nu se va putea consolida decât în cazul în care sistemul de partid ar întră în criză, ceea ce pentru moment nu este cazul”.
Au fost surprize. S-au pierdut Primării și Consilii județene, importante
„La Suceava, președinția Consiliului Județean a fost într-adevăr surprinzătoare. Dar dacă ne uităm la scor și știm că PSD-ul este totuși un partid important, înțelegem ce s-a întâmplat acolo.
Pe de altă parte, la Brașov nu este surpriză, pentru că a fost totuși o concentrare extraordinară a celor două partidă împotriva USR.
Ploiești: acolo luptele interne din PNL, nemulțumirea față de Iulian Dumitrescu, dar cu confruntarea dintre Voloșevici și Roberta Anastase, care a făcut pe pagina ziarelor de scandal. Lipsa de de forța a PSD-ului a dus la această situație.
Pe de altă parte, experimentul Timiș a reușit. Simonis să pare să fi câștigat presedinția Consiliului Județean, deși mulți nu credeau că e posibil. Și asta e dovada că până la urmă liberalii pot să voteze și PSD, pentru că de fapt mulți primari liberali nu erau mulțumiți de Nica și atunci nu l-au urmat.
Nu este o situație surprinzătoare, deci, în realitate, sunt mici reglări de conturi între PSD și PNL, dar cele două partide de opoziție au putut puncta și asta va avea impact asupra alegerilor prezidențiale și asupra alegerilor parlamentare.
Va fi o contagiune. Singura problemă este această explozie a independenților care l-ar putea favoriza pe Geoană
Cred că destul de repede sondajele vor arăta altfel în ceea ce privește prezidențialele. Adică vor traduce votul în puncte pentru candidați și în egală măsură, alegerile prezidențiale vor influența alegerile parlamentare.
Efectul de contagiune este iunie-septembrie și apoi septembrie-decembrie. Singura problemă este această explozie a independenților care l-ar putea favoriza pe Geoană și de asta cred că cele două partide vor avea candidați separați și nu candidat unic, deși aici sunt unele riscuri’.
Cum explicăm scorul atât de mic al lui Sebastian Burduja?
„Cred că explicația este una singură: candidatul nu a convins. Este o problemă a candidatului. Gândiți-vă totuși că Ciucu a obținut un scor de plebiscit. Da, în egală măsură, și la Sectorul 1 scorul a fost bun. Deci, pe de altă parte, sigur se vede că PSD-PNL e bine. Eu sunt convins că dacă ar fi reușit să mențină candidatul unic, ar fi avut un scor mult mai bun decât l-au avut separat”, a conchis politologul.
Nicușor Dan a câștigat cu 47% alegerile pentru Primăria București, potrivit datelor oficiale prelucrate de Code for Romania. Pe locul doi s-a clasat Gabriela Firea (PSD) cu 22%, urmată de Cristian Popescu Piedone cu 16% și Sebastian Burduja cu doar 7.6%.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News