Cristian Pîrvulescu: Teoretic, această alianță nu poate funcționa dar momentul istoric îi obligă să coopereze

Inquam Photos / Octav Ganea

PSD, PNL, USR, UDMR și minoritățile naționale și-au anunțat angajamentul ferm pentru formarea unei majorităţi pro-europene și susținerea unui guvern de coaliție. Analistul Cristian Pîrvulescu a vorbit, în exclusivitate pentru PS NEWS, despre provocările pe care le are de înfruntat noua alianță.  

„Teoretic, această alianță nu poate funcționa, nu se află în proximitate ideologică iar, în plus, întreaga istorie a conflictului dintre aceste partide pledează pentru faptul că nu pot să coopereze. Momentul istoric îi obligă însă să coopereze și vor trebui să găsească soluții.

Soluțiile vor fi dificile, ceea ce înseamnă că guvernul nu va putea să gestioneze decât probleme foarte generale și le va trebui un mecanism foarte clar de decizie politică. Deci, deciziile nu se vor putea lua în guvern”, declară Cristian Pîrvulescu.

Acesta atrage atenția că, în contextul unei alianțe de partide cu ideologii foarte diferite, ar fi necesară modificarea legii de funcționare a guvernului, care în actuala formă oferă premierului prea multă putere.

„În principiu, mi s-ar părea normal ca, în contextul ăsta, să schimbe și legea de organizare a guvernului, pentru că actuala reglementare, din 2001, dă prea multă putere primului-ministru. Și vor avea nevoie de un prim-ministru care să fie un extraordinar dirijor care să armonizeze această disonanță ideologică, pentru că dacă nu se vor armoniza, vor face mai mult rău decât bine”, a explicat analistul.

„În cel mai bun caz noul guvern va dura până în 2026”

Cristian Pîrvulescu și-a exprimat scepticismul cu privire la durata de guvernare a noii alianțe pro-europene, precizând că este important să se organizeze alegerile prezidențiale și să se încerce reconcilierea națională. Acesta mai avertizează că fără o opoziție decentă în Parlament, există riscul ca pozițiile extremiste să devină și mai importante.

„Guvernul este răspunsul la o situație gravă, prin urmare vor încerca să găsească soluții și mecanisme prin care să depășească dificultățile. Nu cred însă că este un guvern care poate să dureze foarte mult. În cel mai bun caz va dura până în 2026, când una sau mai multe din componente vor prefera să să meargă spre opoziție pentru a se întări acolo.

Pentru că riscul care există este acela că pozițiile extremei-dreapta devin singurele reprezentante ale opoziției și toate sentimentele negative pe care diferitele decizii ale guvernului le vor provoca vor fi în profitul lor. Deci asta e foarte complicat și foarte grav. Ca urmare, va trebui cineva să se retragă și cred că PSD-ul va fi tentat la un moment dat, dacă nu o va face de la început. Dar pentru moment trebuie să transmită semnalul ăsta, pentru ca alegerile prezidențiale să se realizeze astfel încât să se depășească situația critică și să se încerce o reconciliere națională.”

„Politicienii români au multe calități, dar niciodată înțelepciune”

Cristian Pîrvulescu nu vede o soluție într-un guvern tehnocrat, dar nu exclude posibilitatea ca premierul să fie tehnocrat.

„Un guvern tehnocrat ar avea și mai puțină forță, pentru că n-ar avea sprijin politic, și față de guvernul tehnocrat s-ar simți și mult mai liberi să-l critice și să-l atace. Pentru că, de fapt, problema de acum încolo va fi să încerce să găsească soluții, astfel încât să nu se mai atace pesediștii cu liberalii, lovind până la urmă în legitimitatea guvernării – nu a lor, a guvernării în general.

Mă aștept totuși ca soluția de compromis să fie un prim-ministru tehnocrat, în orice caz neutru, dar care să aibă și calitățile necesare pentru a reuși să asigure armonia guvernamentală. Nu văd cum vor putea să aibă un prim-ministru politic care să reușească lucrul ăsta, mai ales în contextul legii de organizare a guvernului de care vă vorbeam”, a punctat Pîrvulescu.

Politologul a mai atras atenție cu privire la necesitatea dialogului social, spunând că suntem pe marginea prăpastiei și politicienii ar trebui să dea dovadă de o calitate pe care nu prea o au – înțelepciunea…

„Pentru viitorul guvern va fi important să găsească soluții de comunicare cu societatea, ca să înțeleagă că trecem prin momente dificile. Nu am trecut printr-o cumpănă, cum spunea domnul Bolojan, suntem în continuare într-un moment dificil, suntem pe marginea prăpastiei, ne uităm în fundul ei, iar orice adiere te vânt ne poate împinge acolo. E nevoie într-adevăr de înțelepciune și, știți, politicienii români au multe calități dar niciodată înțelepciune”, a concluzionat Cristian Pîrvulescu.

Autor

  • Cu o experiență de peste 20 ani în presă, Dana Musceleanu vine în redacția PS News după aproape 4 ani ca editor coordonator la site-ul Antena 3 și alti 3,5 ani ca senior editor la site-ul B1 TV. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, a debutat pe clasicul print, iar apoi a făcut pasul spre online. "A scrie pentru mine e sinonim cu a fi. Mă bucur să îmi să îmi continui aventura jurnalistică într-un mod cât mai eficient, până nu preiau roboții tot business-ul. :)"

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: