Cristina Laslo: „România are potențial și merge în Danemarca pentru o mare luptă”

Cristina Lapso
Sursa foto: Facebook // Cristina Laslo

Naționala de handbal feminin a României debutează pe 1 decembrie la Campionatul Mondial din Danemarca, Suedia și Norvegia (29 noiembrie-17 decembrie), cel mai important turneu din actualul ciclu olimpic.

Echipa antrenată de Florentin Pera joacă în Grupa E, la Herning, cu Chile (1 decembrie), Serbia (3 decembrie) și Danemarca (5 decembrie). Primele 3 clasate se califică în grupele principale (Main Round), iar de acolo primele două vor merge mai departe în sferturile de finală. Obiectivul României e o clasare pe locurile 1-7, o poziție care ar asigura prezența la turneele preolimpice de anul viitor.

Înainte de plecarea în Danemarca, am stat de vorbă cu Cristina Neagu, Eliza Buceschi și Cristina Laslo despre așteptări și obiective, schimbarea de generații, dorința de rezultate, trecutul și viitorul uneia dintre echipele cele mai iubite ale României. Au trecut opt ani de la ultima medalie obținută de echipa națională de handbal feminin, bronz la Campionatul Mondial din 2015, jucat în Danemarca. România se întoarce acum în aceeași sală din Herning unde a urcat atunci pe podium, condusă de un alt antrenor pe bancă – Florentin Pera – și cu un lot schimbat aproape în totalitate: doar trei jucătoare de atunci mai sunt în actuala echipă: Cristina Neagu, Eliza Buceschi și Crina Pintea.

Se întoarce însă cu o miză importantă: o clasare în primele șapte, poziție care le-ar asigura un loc la turneele preolimpice din primăvara viitoare și șansa de a lupta pentru calificarea olimpică. Coordonatoarea de joc Cristina Laslo, lidera unei generații care a câștigat aurul mondial la tineret, n-a fost pe teren în 2015. A debutat la naționala mare în 2017 și își amintește și acum emoțiile acelor prime meciuri, când simțea că totul se întâmplă prea rapid. Le-a depășit în timp, pe măsură ce a câștigat experiență internațională la echipa de club și s-a acomodat cu ritmul și viteza jocurilor de senioare.

„Cu răbdare multă, cu meciuri mai multe jucate la echipa de club. Trebuie timp, nu se poate de pe o zi pe alta. E cu totul altceva să fii bun la tineret și să fii bun și la senioare. Sunt mai multe lucruri de gestionat.” Acum are 27 de ani și e una dintre jucătoarele de bază la linia de 9 metri.

„E un rol foarte important în echipă și, până la urmă, sunt printre cele mai vechi jucătoare de aici, pentru că nu sunt foarte multe. Cumva am o responsabilitate, pe care mi-o doresc și care îmi place, responsabilitatea de a fi conducătorul de joc.” Un turneu decisiv Din acest rol, simte miza celui mai important turneu din actualul ciclu olimpic și crede că e important să fie bine gestionat de o echipă formată atât din jucătoare cu experiență, cât și din jucătoare tinere. „Se simte o anumită presiune, e în joc calificarea la turneul preolimpic. Trebuie să gestionăm astfel de situații, mai ales în meciul cu Serbia.”

 

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: