CRONOLOGIE. Cazuri de expulzare a diplomaţilor români din Rusia

Ambasada Rusiei în România
Sursa foto: Facebook

Rusia a declarat miercuri persona non grata un angajat al Ambasadei României la Moscova ca răspuns la „decizia nemotivată a părţii române din 24 mai de a declara persona non grata un diplomat al Ambasadei Rusiei la Bucureşti”. Acesta este al şaselea caz de expulzare a unor diplomaţi români din Federaţia Rusă în istoria recentă a relaţiilor bilaterale, notează agenţia TASS, care trece în revistă precedentele.

La 16 august 2010, Gabriel Grecu, prim-secretar al Departamentului Politic al Ambasadei României, a fost expulzat din Federaţia Rusă. Presupus angajat al Serviciului Român de Informaţii Externe, care lucra la Moscova sub acoperire diplomatică, a fost reţinut în timp ce încerca să obţină informaţii clasificate de natură militară de la un cetăţean rus, susţine TASS.

Ca răspuns, prim-secretarul Ambasadei Rusiei la Bucureşti, Anatoli Akopov, a fost declarat persona non grata în aceeaşi lună de autorităţile de la Bucureşti.

La 30 martie 2018, Rusia a ordonat unui diplomat român să părăsească teritoriul său. Acesta a fost un răspuns la expulzarea unui oficial al Ambasadei Rusiei din România, ca parte a unei acţiuni coordonate a peste 20 de ţări în sprijinul Marii Britanii, care învinuia Rusia pentru otrăvirea, la 4 martie, a fostului angajat GRU Serghei Skripal în Salisbury.

La 11 mai 2021, Rusia l-a declarat persona non grata pe adjunctul ataşatului militar de la Ambasada României la Moscova, căpitanul G. Iliescu. Măsura a venit ca răspuns la acţiunile similare din 26 aprilie împotriva ataşatului adjunct al apărării de la Ambasada Rusiei la Bucureşti.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: