Culisele acordului Israel-Hamas. Cum a reușit o celulă secretă să-i convingă pe teroriști să elibereze 50 de ostatici

fasia-gaza
Sursa foto: Facebook

Acordul anunțat marți de ambele tabere presupune ca militanții Hamas să elibereze 50 de ostatici, inclusiv trei americani, și impunerea unui armistițiu de 4-5 zile în luptele din Fâșia Gaza, scrie Politico.

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu l-a luat de mână pe oficialul de top al Casei Albe pentru Orientul Mijlociu după ce au ieșit dintr-o întâlnire aprinsă în Israel pe data de 14 noiembrie. Discuțiile pentru eliberarea celor 240 de ostatici capturați de militanții Hamas se prelungeau, iar tensiunile erau la cote maxime.

Brett McGurk s-a întors și l-a văzut pe liderul israelian uitându-se la el. „Avem nevoie de acest acord”, i-a spus Netanyahu. O săptămână mai târziu, premierul israelian a obținut ce și-a dorit.

Atât guvernul israelian cât și gruparea Hamas a anunțat marți noapte că au ajuns la o înțelegere mult așteptată: Hamas va elibera 50 de femei și copii pe care i-a răpit în ziua de 7 octombrie.

Printre aceștia se numără și trei americani, inclusiv o fată de trei ani, Abigail, ai cărei părinți au fost uciși de militanți în timpul atacului de luna trecută.

Israel va elibera în jur de 150 de prizonieri palestinieni, femei și adolescenți, în timp ce luptele în războiul de șase săptămâni se vor opri pentru patru sau cinci zile. Fiecare grup de 10 ostatici eliberați în plus față de cei 50 inițiali va extinde armistițiul cu încă o zi, potrivit administrației lui Netanyahu.

„Suntem hotărâți să îi scoatem pe toți”

Acordul ce a intrat în efect la 24 de ore de la anunțarea sa detaliază aspectele tehnice ale unui pact care a durat cinci săptămâni să fie finalizat – cu toate că exista deja o propunere înainte ca Israelul să lanseze operațiunea militară din Fâșia Gaza.

Totuși, acordul reprezintă cea mai mare realizare diplomatică de după declanșarea războiului și o inițiativă care administrația lui Biden speră că va duce la mai multe ajutoare umanitare pentru palestinienii din Gaza care au de suferit din cauza războiului și la eliberarea mai multor ostatici.

„Suntem hotărâți să îi scoatem pe toți. Asta a fost o cerință principală a acestui acord”, le-a spus un oficial de rang înalt din administrație reporterilor înainte de anunțarea acordului.

Treaba nu s-a terminat. În jur de 200 de ostatici – bărbați, soldați israelieni, persoane cu cetățenie dublă și străini – rămân în captivitate, cu toate că SUA și Israel speră că măcar o parte dintre ei vor fi eliberați imediat după primul val.

Negocierile continuă, iar oficialii americani spun că Hamas, care se află sub o presiune militară uriașă, ar putea profita de încetarea focului pentru a elibera și mai mulți ostatici.
Citește mai mult AICI

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: