Administrația lui Donald Trump a impus Ucrainei să accepte condițiile unui acord ”resurse minerale contra ajutor militar”, care sunt de obicei impuse țărilor agresoare care au fost învinse în război. Termenii acestui acord îi depășesc cu mult pe cei impusi Germaniei și Japoniei după al Doilea Război Mondial, scrie The Telegraph, care a consultat documentul, potrivit Pravda.ua. Zelenski a refuzat să accepte semnarea acordului.
„Termenii contractului, care au ajuns la biroul lui Volodimir Zelenski în urmă cu o săptămână, înseamnă colonizarea economică a Ucrainei de către Statele Unite, stabilită legal pe o perioadă nedeterminată. Acesta prevede sarcina reparațiilor care nu pot fi îndeplinite”, potrivit publicației.
Potrivit documentului, SUA ar urma să primească 50% din veniturile din extracția resurselor, precum și 50% din costul „tuturor licențelor noi emise către terți” pentru monetizarea viitoare a resurselor. Astfel de venituri vor fi „sechestrate” în favoarea Statelor Unite.
„Această clauză înseamnă ‘plătiți-ne mai întâi, apoi hrăniți-vă copiii’”, a declarat publicației o sursă apropiată negocierilor.
Acordul prevede că „în conformitate cu toate licențele viitoare, Statele Unite vor avea primul drept de refuz de a cumpăra minerale de export”. Washingtonul va avea imunitate suverană și va câștiga control aproape complet asupra majorității economiei de materii prime a Ucrainei.
Președintele Zelenski însuși a propus ideea de a acorda SUA o miză directă în resursele de pământuri rare ale Ucrainei în timpul unei vizite la Trump Tower în septembrie, în speranța de a construi o relație pentru aprovizionarea continuă cu arme.
Probabil că nu se aștepta să i se dea condițiile care sunt impuse de obicei țărilor agresoare care au fost învinse în război. Sunt chiar mai dure decât sancțiunile financiare impuse Germaniei și Japoniei după înfrângerea lor în 1945.
De fapt, termenii acestui acord îi depășesc cu mult pe cei impuși Germaniei prin Tratatul de la Versailles din 1919.
Prin comparație, despăgubirile impuse Republicii Weimar s-au ridicat la aproximativ 269 de miliarde de dolari în termeni moderni și au fost ulterior reduse. În cazul Ucrainei, costul este de aproximativ 500 de miliarde de dolari.
De asemenea, potrivit unei surse, „acordul propus de Trump nu oferă nicio asistență financiară Ucrainei, ci doar stabilește restricții și cerințe care ar putea împiedica dezvoltarea economică a țării”.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News