Malta preia preşedinţia unei OSCE aflate în criză din cauza invaziei ruse în Ucraina

Sursa foto: OSCE

Malta a preluat la 1 ianuarie preşedinţia prin rotaţie a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), în plină criză prin care trece această organizaţie de securitate din cauza războiului dintre Rusia şi Ucraina, două dintre cele 57 de ţări membre ale sale, informează EFE.

Responsabil cu preşedinţia care va dura până pe 31 decembrie este Ian Borg, ministrul afacerilor externe maltez.

Acceptând această responsabilitate, Republica Malta a înlesnit un compromis de ultimă oră la începutul lunii decembrie 2023 pentru a evita blocajul care ameninţa funcţionarea OSCE din cauza dreptului de veto al Rusiei asupra asumării preşedinţiei anuale rotative a Estoniei, aşa cum era planificat.

Atât Malta, cât şi Estonia sunt membre ale Uniunii Europene (UE), dar spre deosebire de ţara baltică, naţiunea-arhipelag din Marea Mediterană nu este membră a NATO, fapt care a contat pentru Moscova atunci când şi-a dat acordul.

Într-un comunicat de presă, OSCE subliniază luni că Malta şi-a asumat „preşedinţia în exerciţiu a OSCE cu scopul de a consolida rezilienţa şi eficacitatea organizaţiei”.

„Decizia de a-l numi pe preşedintele din acest an, deşi a fost luată în ultimul moment, a demonstrat ambiţia colectivă de a ne salva organizaţia”, subliniază Borg în comunicat, care a amintit de ”provocările actuale complexe şi critice” care există în aceste vremuri pentru securitate europeană.

„Lipsa respectului deplin pentru valorile şi angajamentele noastre comune subminează încrederea, posibilitatea unui dialog semnificativ şi perspectivele de pace şi securitate în regiunea noastră”, a avertizat noul preşedinte.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: