Culturi agricole afectate grav de grindina de azi noapte. Ce spun fermerii

Foto Radioinfinit

Grindina de vineri noapte, 14 iunie, a distrus viţa de vie precum şi alte culturi, din mai multe localități. Cele mai afectate au fost județele din partea de sud-vest a țării, chiar din timpul zilei de 13 iunie. Noaptea, furtuna s-a mutat în Capitală. Dimineață, grindina a acoperit Dobrogea. Meteorologii spun că pentru următoarele ore, vremea se menține instabilă, iar temperaturile scad.

Drăgan Parepeanu, proprietar de viță de vie, din zona Tohani, Prahova, a explicat, pentru PS News, cum, noaptea trecută, s-a acoperit brusc cerul, de nori grei, și a început să cadă pietre mari de gheață.

” Furtuna a făcut prăpăd. Mai ales aici, la noi, la altitudine mai joasă. Au căzut pietrele care în câteva minute au acoperit tot:străzile, grădinile, acoperișurile caselor. Eu am viță de vie. Aici, la noi, e zona viticolă. Acum, vineri dimineață, am luat la pas terenul acoperit de cultură, să constat pagubele. Am văzut că la altitudine mai joasă e rău de tot. Vița de pe culmi, parcă e ceva mai bine”, a spus fermierul.

Potrivit autorităților, cele mai afectate localități au fost cele din Gorj, Dolj și Mehedinți și județului Ilfov.

În Gorj, in comunele Turburea și Văgiulești, dar și în orașul Turceni a căzut gheață cât oul de găină distrugând culturi, acoperișurile caselor, autoturisme.

Furtună a făcut prăpădit si în Drobeta Turnu Severin unde e vremea rea a smuls acoperișurile de pe blocuri și le-a pus la pământ. Nici pomii nu au scăpat, iar mai multe străzi au fost inundate.

Ce spun meteorologii

”A fost o situație ce a determinat fenomene de instabilitate atmosferică cu mare dezvoltare pe verticală, astfel încât am avut căderi de grindină, de medii și de mari dimensiuni, vijelii puternice, rafale de peste 70, chiar peste 100km/h, au măturat, de altfel, jumătatea de sud aproape a teritoriului. Au inceput din vest, din sudul Banatului, au traversat Oltenia, au ajuns în Muntenia, în Capitală inclusiv și acum se deplasează către est, respectiv jumătatea de est a Munteniei”, declara aseară, la Antena 3, Alina Şerban, meteorolog ANM.

Distrugeri provocate de furtună în București și Ilfov

Furtuna puternică a avut ca următoarele efecte: peste 100 de copaci și 7 stâlpi de electricitate căzuți, 4 acoperișuri luate de vânt, circa 100 de mașini avariate și aproape 400 de inundații.
Ca urmare a fenomenelor meteo, pe durata codurilor portocaliu și roșu, începând cu ora 22:00 până în această dimineață, ora 10:30, pompierii ISU B-IF au gestionat 504 intervenții (427 în București și 77 în județul Ilfov) s- au constat:

– 389 de inundații;
– 104 copaci căzuți;
– 7 stâlpi de electricitate;
– 2 elemente de construcție;
– și 4 acoperișuri luate de vânt.

Au fost afectate în total:

– 127 de străzi;
– 229 de locuințe, gospodării și subsoluri;
– 97 de autoturisme.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: