Cum a ajuns România să declare epidemia de rujeolă. Totul despre pojar: cât de periculos este și cum se transmite

Rujeolă
Sursa foto: Facebook / Discovery România

Este oficial, avem epidemie de rujeolă în România. Iar această boală, eradicată prin vaccinare în țările civilizate, poate ucide. De ce am ajuns în această situație, ce înseamnă declararea epidemiei și ce avem de făcut de acum încolo ne-au explicat dr. Gindrovel Dumitra, coordonatorul Grupului de Vaccinologie din cadrul Societății Naționale de Medicina Familiei, și medicul Emiliana Costiug, președintele Asociației Medicilor de Familie din Cluj, județ unde numărul îmbolnăvirilor a explodat.

Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă în România, în urma creșterii îngrijorătoare a numărului de cazuri. „Având în vedere creșterea îngrijorătoare a cazurilor de rujeolă, precum și numărul mare de spitalizări în secțiile de pediatrie și boli infecțioase al copiilor infectați, Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă la nivel național, pentru a face posibilă vaccinarea copiilor cu vârsta cuprinsă între 9 și 11 luni, precum și recuperarea celor nevaccinați sau cu schema de vaccinare incompletă”, arată un comunicat al Ministerului Sănătății. În acest moment, se înregistrează aproape 2.000 de cazuri la nivel național, în 29 de județe.

Medicul Gindrovel Dumitra a explicat pentru „Adevărul” că această epidemie nu este o surpriză. Era chiar de așteptat să se întâmple. „Am observat, începând cu anul 2008, o scădere a ratei vaccinării, inclusiv a vaccinării în rândul copiilor. De atunci și până acum, numărul celor neimunizați a tot crescut. Prin urmare, în cazul apariției unei boli foarte contagioase, cum este rujeola, inevitabil apar epidemiile”, a explicat specialistul.

Situația este gravă, recunosc autoritățile, iar acest lucru l-a scos la rampă inclusiv pe ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, care a tras un semnal de alarmă. Acesta a explicat că „am ajuns, față de o acoperire vaccinală de siguranță care este în jur de 95%, la 78% pentru prima doză de vaccin, iar pentru cea de-a doua doză, doar la 62%”.

Citeste mai mult AICI

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: