În 2006, când Mircea Geoană era președinte al Senatului și lider al PSD, a demonstrat că nu există problemă legală pe care să nu o poată „rezolva”. Maria Schutz, vicepreședinte PSD Dolj, cercetată penal pentru înșelăciune, avea nevoie de ajutor. Și cine să-i sară în ajutor dacă nu Geoană, mereu dispus să sprijine colegii cu probleme legale?
Potrivit procurorilor, Geoană a avut un schimb de SMS-uri cu Schutz, în care aceasta se plângea de problemele penale. Geoană, cu generozitatea-i caracteristică, a invitat-o la București și i-a oferit soluția perfectă: senatorul Cătălin Voicu. Cu un ton calm și încrezător, Geoană i-a dat numărul lui Voicu, sugerând că acesta îi va rezolva problema.
Evident, Geoană a negat vehement orice intervenție nelegală, afirmând că nu a intermediat niciodată nimic ilegal. Dar acest episod pune serios sub semnul întrebării onestitatea sa și capacitatea de a acționa în interesul publicului.
Răspunsurile pot fi găsite în interceptările telefonice anexate la un dosar instrumentat de DNA Oradea, în 2006, din care reieșea faptul că Maria (Lili) Schutz i-a solicitat lui Geoană sprijin, pe telefonul acestuia de la Senat, în timp ce era cercetată de procurorii anticorupţie pentru săvârşirea a trei infracţiuni cu înşelăciune prin care ar fi păgubit statul român cu circa 5 milioane euro. Ancheta judiciară viza preluarea şi derularea contractelor de privatizare a societăţilor Sere Codlea şi Orser Oradea de la Agenţia Domeniilor Statului (ADS). Însă la acel moment Mircea Geoană nu era avocat, ci preşedintele Camerei superioare a Parlamentului şi şeful politic al Mariei (Lili) Schutz, în calitatea ei de lider al organizaţiei de femei a PSD Dolj. Potrivit interceptărilor intrate în posesia jurnaliștilor de la RL, rugămintea Mariei (Lili) Schutz nu a rămas fără ecou. Mircea Geoană a ajutat-o pe Schutz, nu cu o vorbă bună, ci cu o recomandare la colegul Cătălin Voicu, asigurând-o că „te ajută cu ce ai nevoie”. Mai mult, Geoană i l-a recomandat lui Schutz pe Voicu nu ca pe un avocat pe care să-l angajeze, ci în calitatea lui Cătălin Voicu de general.
Astfel, pe 6 septembrie 2006, Maria (Lili) Schutz îl înştiinţa prin SMS pe Mircea Geoană că a fost chemată la DNA Oradea, că înaintea ei mai fusese chemat şi fostul şef al ADS Corneliu Popa, pe care procurorii îl suspectau că ar fi ajutat-o pe Maria (Lili) Schutz să păgubească agenţia pe care o conducea. În replică, fostul lider PSD i-a transmis lui Schutz să vină la Bucureşti. A doua zi, Mircea Geoană a sunat-o pe „Lili”, aşa cum i se adresa în particular acesteia, spunându-i textual: „Te rog să îţi notezi un număr de telefon… O secundă, ca să-l scot din memorie… Domnul general Voicu Cătălin. (…) Sună-l acum, te întâlneşti cu el şi te ajută cu ce ai nevoie”. Săptămâna trecută, pe 29 aprilie, la ieşirea din sediul central al DNA, unde a fost audiată ca martor în actualul dosar „Voicu”, Maria Schutz a negat că Mircea Geoană i-ar fi intermediat o întâlnire cu senatorul Cătălin Voicu. La fel a făcut şi fostul lider al PSD în intervenţiile sale publice de până acum.
Cum a ratat DNA Oradea „momentul operativ”
În ciuda stenogramelor din interceptările realizate de DNA Oradea în 2006, specialiştii contactaţi de RL susţineau că, din punct de vedere penal, Mircea Geoană nu mai poate fi tras la răspundere de către procurorii DNA care instrumentează actualul dosar „Voicu”.
Motivul ar fi unul foarte simplu: „A fost ratat momentul operativ al anchetei”, au declarat sursele contactate. „Procurorii DNA Oradea trebuiau să meargă mai departe şi să ceară mandat de interceptare atunci, în 2006, pentru Cătălin Voicu atât timp cât el nu avea nici o calitate să o ajute pe Schutz. Mai ales că Voicu nu a reprezentat-o niciodată pe Maria Schutz în calitate de avocat. Existau indicii că ceva e necurat tocmai din perspectiva faptului că cel cu care vorbea Schutz nu i-a făcut legătura cu un avocat care să o reprezinte în dosarul penal, ci cu un general”, completează sursele RL.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News