Cum ar reacționa NATO în cazul unui atac rusesc în România

foto: nato.int
Sursa foto: nato.int

Zilele trecute Rusia a bombardat mai multe porturi ucrainene aflate în vecinătatea teritoriului României. La momentul atacului rusesc cu drone asupra portului ucrainean Reni de la Dunăre, șase nave românești se aflau acolo. Exploziile au fost auzite și din România.

Analistul militar Ion Petrescu a vorbit în exclusivitate pentru PS News despre recentele atacuri rusești.

„Recentele lovituri aeriene executate de drone rusești de proveniență iraniană pot genera câteva concluzii de interes general:

În primul rând, conducerea actuală a Federației Ruse persistă în convingerea că poate stopa transportul cerealelor ucrainene, atât pe cale navală, cât și pe cea maritimă. Unele speranțe, minime, constructive, totuși se leagă de anunțata vizită a lui Vladimir Putin, la Ankara, la invitația omologului turc, Recep Tayyip Erdoğan. În acest context, președintele reales al Turciei ar putea să îl convingă pe interlocutorul rus că reluarea acordului privind cerealele transportate pe cale maritimă, inclusiv cele rusești, ar fi o contribuție la detensionarea situației militare actuale din Marea Neagră. Sau ar putea opta pentru o altă variantă, în care navele de transport ucrainene să fie escortate de nave militare turcești. Ultima variantă fiind practic un enunț-avertisment, pentru diplomația rusă.

După cum se știe, drone de proveniență iraniană au fost dirijate de militari ruși, ca să lovească trei puncte distincte aflate pe teritoriul de sud al Bugeacului – o regiune împărţită astăzi între Republica Moldova şi Ucraina – care era parte a României regale, în perioada interbelică, momentan fiind sub administrație ucraineană. Convorbirea telefonică ulterioară, între Antony Blinken, secretar de stat, și ministrul român de externe, Luminița-Teodora Odobescu, confirmă atât determinarea Statelor Unite ale Americii de a contribui la consolidarea defensivei NATO, la frontiera de sud-est a comunității transatlantice, cât și faptul că pentru Departamentul de Stat, la București se află primul interlocutor privind securitatea teritoriilor europene aflate la est de Prut și la nord de Delta Dunării.

Dronele rusești au lovit obiectivele fixate de inițiatorii atacului aerian, cu mențiunea că la puțini kilometri, începând de la jumătatea sudică a Dunării se află spațiul NATO. O lovire a teritoriului comunității transatlantice ar fi atras reacția Consiliului Nord-Atlantic, unde, conform unei surse diplomatice, circulă deja o nota verbală, de la un aliat la altul”.

Analistul a spus și ce s-ar întâmpla dacă o dronă rusească ar lovi teritoriul NATO.

„Cum ar fi putut reacționa aliații, dacă o dronă ar fi lovit teritoriul NATO, cu consecințe ce ar fi inclus pierderi de vieți omenești? Cel mai probabil, într-o primă fază, avioanele militare aliate de la Baza Aeriană Kogălniceanu ar fi fost ridicate în aer, pentru un răspuns „în oglindă.”

O concluzie de interesul Ministerului român de Externe este aceea că ar trebui format un grup de jurnaliști, desemnați de redacțiile de radio, televiziune și presă electronică, care să se deplaseze pentru 48 de ore la sediul NATO, unde să beneficieze de un program special gândit de structura aliată de diplomație publică, în cadrul căruia să vorbească oaspeților veniți din România, experți ai Alianței Nord-Atlantice, cei  specializați în gestionarea situațiilor de criză, inclusiv a unei surprize strategice”.

Autor

  • Robert Manea

    Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: