Cum arată Parisul cu două săptămâni înainte de Jocurile Olimpice de vară

Sursă foto: Facebook / Jocurile Olimpice Paris 2024

Peste două săptămâni, Parisul urmează să găzduiască a 33-a ediție a Jocurilor Olimpice de Vară, cel mai important eveniment sportiv la nivel mondial. În spatele evenimentelor care se anunță a fi grandioase se regăsesc un context politic agitat, mii de forțe de ordine și măsuri de securitate excepționale. Un reportaj marca Digi24 arată atmosfera de la fața locului.

În ciuda controverselor și a contextului politic agitat, francezii promit o competiție grandioasă. Olimpiada de la Paris va fi altfel începând chiar cu ceremonia de deschidere.

Cristina Cileacu, trimisul special Digi24 la Paris: „Suntem tentați să credem că principala arteră a Parisului este Champs Elysees. La Jocurile Olimpice de vară, Sena va fi centrul atenției, pentru că deschiderea evenimentelor va fi aici. Sportivii sunt urcați în bărci și de acolo fiecare va flutura steagul țării sale. Dacă sunteți la Paris și vreți să participați la deschiderea Jocurilor Olimpice de vară, aveți nevoie de un loc în tribunele de pe malul Senei. Șantier în lucru, doar acum! Vestea excelentă este că nu aveți nevoie de bilet, doritorii sunt așteptați în limita spațiului disponibil.”

10.500 de sportivi din 148 de țări participă la acestă ediție a Olimpiadei. Competițiile vor avea loc la Paris și în alte 16 orașe de pe teritoriul Franței. În premieră, întrecerile de surfing se desfășoară la 15.000 km distanță, în exotica insulă Tahiti, din Polinezia Franceză.

Competiția marchează și o premieră pentru capitala Franței. Se vor împlini fix 100 de ani de la precedentele Jocuri Olimpice găzduite de Paris.

Luvrul va fi unul dintre decorurile spectacolului olimpic. Probele de ciclism pe șosea şi maraton vor trece prin curtea muzeului.

La câțiva pași distanță, în Place de la Concorde, se vor desfășura competițiile de breakdance, skateboarding şi baschet 3×3.

Probele de călărie și pentatlon se vor ține în grădinile Palatului Versailles, concursurile de scrimă și taekwondo, în curtea Grand Palais, iar arena de volei pe nisip este pregătită în zona Turnului Eiffel.

Medalii făurite cu metalul Turnului Eiffel

O altă premieră a Olimpiadei de anul acesta o reprezintă medaliile olimpice. Acestea conțin la propriu o parte din istoria Parisului. Mai exact, fiecare medalie conține câte un fragment din oțelul original folosit la construirea Turnului Eiffel, în 1889, și păstrat în urma proceselor de restaurare.

Pe lângă pregătirea arenelor unde vor avea loc competițiile, francezii au luat și măsuri extraordinare de securitate. De exemplu turnul Eiffel a fost înconjurat de un geam securizat antiglonț menit să-i protejeze pe vizitatori de eventuale atacuri teroriste. Deși Jocurile Olimpice promovează ideea de pace, Franța are nervii întinși la maxim.

Asta deoarece peste 15 milioane de turiști ar urma să ajungă la Paris în perioada Jocurilor Olimpice. Pentru a asigura siguranța evenimentelor, pe străzile capitalei franceze au fost mobilizați 20.000 de soldați, 40.000 de polițiști francezi și 2.000 de polițiști din alte țări,

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: