Alegeri prezidențiale. Cum arată studiile candidaților anunțați până în prezent

Candidati
Candidati / Colaj PS News

Pe măsură ce alegerile prezidențiale din România din 2024 se apropie, mai multe nume notabile și-au exprimat sau și-au conturat intențiile de a candida pentru funcția de președinte, fiecare având un parcurs educațional și profesional care le susține aspirațiile politice. Iată cum arată studiile candidaților de până acum la prezidențiale.

Nicolae Ciucă

sursa: facebook

Nicolae Ciucă, președintele PNL și fost premier, are o pregătire academică solidă în domeniul militar. Potrivit CV-ului, Ciucă a promovat ciclul liceal la Liceul Militar „Tudor Vladimirescu” din Craiova în 1985, trei ani mai târziu, absolvind Școala Militară de Ofițeri Activi „Nicolae Bălcescu” din Sibiu.

În 1995, acesta promovează cursurile Academiei de Înalte Studii Militare, în Facultatea Interarme, cu Specialitatea Arme Întrunite din București. În perioada 1990-2000, Ciucă urmează diverse cursuri de perfecționare, iar în 2003, devine doctor în științe militare cu teza Dimensiunea angajării Armatei României în operații întrunite multinaționale, în cadrul Universității Naționale de Apărare „Carol I”. De asemenea, în 2006, își continuă studiile în materie militară prin absolvirea unui masterat în Studii Strategice în cadrul Colegiului de Război al Forțelor Terestre din SUA.

În octombrie 2020, Ciucă se alătură PNL pentru a candida ca senator în Senatul României la alegerile legislative din acel an, în cadrul cărora a și fost ales. Ulterior, cariera sa politică cunoaște o ascensiune devenind lider al PNL și mai departe premier al României. În prezent acesta servește în funcția de șef al Senatului României.

Marcel Ciolacu

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Marcel Ciolacu, premierul României și liderul PSD, este unul dintre principalii candidați la alegerile prezidențiale de anul acesta. Ciolacu are și el legături cu lumea militară, chiar dacă mai îndepărtate, fiind fiul unui militar de carieră, comandorul Ion Ciolacu. Ciolacu are o licență în drept, luată în 2004. Potrivit CV-ului afișat pe site-ul Camerei Deputaților, acesta a absolvit în 1995 Facultatea de Drept a Universității Ecologice din București.

Între 2008 și 2009 Ciolacu a urmat un curs de perfecționare în domeniul securității și apărării naționale la Colegiul Național de Apărare din București, iar între 2010 și 2012 a urmat un masterat în managementul sectorului public la Școala Națională de Studii Politice și Administrative.

Ciolacu are în spate o lungă carieră politică fiind membru FSN încă din 1992. Acesta a ocupat pe rând funcțiile de vicepreședinte al Organizației de Tineret PSD Buzău (1996–2000), vicepreședinte al Organizației Municipale PSD Buzău (2000–2010), vicepreședinte al Organizației Județene PSD Buzău (2000–2010) și președinte al Organizației Municipale PSD Buzău (2010–2015). În prezent acesta este liderul PSD și premierul României.

Elena Lasconi

Elena Lasconi
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Elena Lasconi, liderul USR, este licențiată din 2001 la ASE în profilul economic managementul turismului și comerțului. Anterior, în 1999 aceasta a absolvit Școala BBC – Televiziune. În 1990 a absolvit Liceul Pedagogic „Sabin Drăgoi” din Deva. Lasconi mai are și cursuri de analist programator PC, obținute în 1991.

Lasconi a activat ca jurnalistă la Pro TV timp de 25 de ani, între 1995 și 2019, înainte de a intră în politică în calitate de primar în 2020, înscriindu-se anterior în partidul Uniunea Salvați România în anul 2018. În cadrul alegerilor locale din România din 2020, a devenit primar al municipiului Câmpulung.

După rezultatele slabe obținute de USR la alegerile europarlamentare din 2024 și plecarea lui Cătălin Drulă de la conducerea formațiunii, Lasconi a preluat frâiele partidului.

George Simion

Sursa foto: Inquam Photos / Saul Pop

Liderul AUR, George Simion, este absolvent al Colegiului Național „Gheorghe Lazăr‟ din București, în anul 2005. Ulterior acesta a urmat până în 2008 cursurile de licență ale Facultății de Administrație și Afaceri a Universității din București. Între 2008 și 2010 acesta urmează programul de masterat la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, cu specializarea „Crimele comunismului‟.

Alături de Claudiu Târziu, George Simion a fost co-președinte al partidului AUR, fiind unul dintre fondatorii formațiunii. Din 2022 George Simion este președintele partidului AUR.

Autor

  • Robert Manea

    Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: