Top 10 al celor mai puternice centre de date din Europa. Unde se află România

Sursa foto: Unsplash

Trăim într-o lume digitală în care abundă în informații, în care datele sunt noua monedă, iar centrele de date sunt seifurile care le protejează și le alimentează. Fiecare TikTok creat, fiecare poză postată pe Instagram și fiecare e-mail de la locul de muncă generează cantități semnificative de date care are nevoie de infrastructuri robuste pentru stocare și gestionare eficientă. Cantitatea de date creată în fiecare an a crescut vertiginos de la 2 zettabytes în 2010 la 44 de zettabytes (44 trilioane de gigabytes) în 2020. Acest lucru a dus la creșterea cererii de stocare și procesare a datelor, și la construirea de centre de date masive în întreaga lume.

În prezent, se estimează că există peste 8.000 de centre de date în lume. În timp ce majoritatea acestor piețe de centre de date se află în Statele Unite, multe dintre ele sunt dispersate și în Asia și Europa.

Multe dintre aceste centre ajung să se grupeze datorită infrastructurii avantajoase și a facilităților oferite de guvernele și serviciile publice locale. De asemenea, acestea au nevoie de foarte multă energie, adesea cel puțin 100 MW pentru fiecare centru, ceea ce face din consumul de energie unul dintre cele mai bune moduri de a măsura dimensiunea totală a pieței. Anul trecut, piața centrelor de date și-a continuat creșterea rapidă, cu o estimare de 7,4 GW online pentru 2023, față de 4,9 GW anul anterior, potrivit unui raport al Cushman & Wakefield.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: