Cum au „citit” experții limbajul corpului în timpul dezbaterii Harris-Trump. Ce mesaje au transmis cei doi candidați 

Sursa foto: X

Tonul și limbajul corpului la dezbaterea Harris-Trump s-au făcut la fel de auzite ca mesajele verbale. Experții au analizat ce a spus mimica feței și cum au reușit democrata Kamala Harris și republicanul Donald Trump să influențeze electoratul prin postură, la prima dezbatere din campania pentru alegerile prezidențiale care vor avea loc în SUA, în luna noiembrie.

La dezbaterea din Philadelphia care a început marți seara, vicepreședintele Kamala Harris a intrat pe scenă, a ocolit un pupitru și i-a întins mâna lui Trump.

„Kamala Harris”, i-a spus ea fostului președinte Donald Trump, ca introducere.

Întâlnindu-l pentru prima dată în persoană, Harris și-a forțat adversarul să dea mâna, ceea ce el și predecesorul ei în calitate de candidat la președinția democrată, Joe Biden, nu au făcut în iunie, relatează Reuters.

A fost unul dintre multele momente ale dezbaterii în care cei doi candidați au folosit limbajul corpului, tonul și comportamentul în loc de mesaje verbale sau poziții politice pentru a lupta în fața electoratului.

„A fost o mișcare de putere”, a spus expertul în limbajul corpului Mark Bowden, referindu-se la strângerea de mână. „Nu cred că Trump se aștepta la asta”.

Vicepreședintele și-a menținut o mimică a feței expresivă pe tot parcursul serii, ridicând din sprâncene, râzând și privind neîncrezător, deseori ironic, în timp ce Trump vorbea, momente care au fost rapid surprinse și postate de fanii ei pe rețelele sociale.

Uneori, se uita la candidatul republican întrebător și remarca din priviri că mesajele lui „nu erau adevărate”.

Trump și-a păstrat în mare parte o expresie serioasă pe față, în timp ce uneori zâmbea cu buzele strânse sau clătina din cap. Și el a acuzat-o pe Harris de neadevăruri. „Iar începe cu asta. E o minciună”, a spus el la un moment dat.

Ambii candidați au folosit o tonalitate ridicată a vocii

Harris, în vârstă de 59 de ani, se întorcea frecvent spre adversarul ei în timp ce vorbea, la un moment dat părând chiar că îl ceartă. Trump, în vârstă de 78 de ani, a privit în cea mai mare parte drept înainte.

„Abordările lor au fost foarte diferite”, a spus specialistul în limbajul corpului și în comunicare Abbie Marono. „Nu i s-a adresat; nu s-a orientat spre ea când vorbea… Ea era puțin antagonistă față de el, dar era și foarte receptivă emoțional față de el.”

Trump a căutat la un moment o răsturnare de situație favorabilă lui, când Harris a intervenit, spunându-i să aștepte pentru că vorbea. „Sună cunoscut?” a întrebat el, într-o subtilă referire la dezbaterea ei din 2020 cu candidatul de atunci la vicepreședinție Mike Pence, pe care l-a mustrat pentru că a făcut același lucru.

Harris a revenit adesea la punctele de discuție, repetând propuneri politice privind locuințele și afacerile mici și cerând țării să „întoarcă pagina” lui Trump.

„Este evident că a memorat lucruri”, a spus Lillian Glass, și ea expertă în limbajul corpului și în comunicare, care a mai menționat că a considerat că Harris a părut neautentică: „Vorbește în staccato”.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: