România – printre țările europene unde rezidenții din afara UE obțin cel mai ușor cetățenia

Sursă foto: Pinterest

România este printre țările europene unde cetățenia poate fi cel mai ușor obținută de către rezidenții din afara UE.

Un studiu reailzat de agenția canadiană de imigrație CanadaCIS relevă cele mai recente date Eurostat privind imigrația, din 2009 până în 2021, pentru a vedea care sunt țările cu cel mai mare și cel mai mic procent de rezidenți din afara UE care devin cetățeni.

România a prins Top 10, conform datelor analizate de Profit.ro.

Cele zece țări în care este cel mai ușor să devii cetățean sunt mai puțin grupate decât cele mai dificile țări, cu patru în Europa de Nord și de Vest și câte una în Europa de Sud și de Sud-Est. În fiecare țară, cel puțin 1 din 20 (5%) dintre rezidenții din afara UE devine cetățean în fiecare an.

Suedia este țară unde e cel mai ușor să devii cetățean iar aproape unul din zece (9,3%) rezidenți din afara UE dobândesc cetățenia, mai mult decât dublu față de media UE. Suedia are cele mai mari rate de acceptare, atât pentru bărbați, cât și pentru femei, în comparație cu alte țări. Femeile au un avantaj, cu o rată de acceptare de 10,02%, față de 8,66% pentru bărbați.

Norvegia, Olanda, Portugalia și Islanda sunt următoarele pe listă, cu rate de dobândire a cetățeniei de peste 4%.

Analiza arată că primele nouă țări europene în care este cel mai dificil să obții cetățenia sunt din Europa Centrală.

Estonia se clasează pe primul loc, cu cel mai mic procent mediu de rezidenți care obțin cetățenia, de aproximativ unul din 200 (0,6%). Bărbații au mai puține șanse de a fi acceptați, cu o rată de dobândire mai mică, de 0,58%, comparativ cu 0,69% pentru femei.

Letonia, Cehia și Lituania sunt următoarele în clasament, mai puțin de 1% dintre rezidenții din afara UE obținând cetățenia, față de media europeană de 3,56%.

Aproape toate țările europene acordă cetățenia mai multor femei (3,85%) decât bărbați (3,56%). Bulgaria și România au cele mai mari diferențe de gen în materie de cetățenie în favoarea bărbaților. În ambele țări, cu aproximativ 45% mai mulți bărbați decât femei au primit statutul de cetățean.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL