Cum au evoluat prețurile la alimente în a patra lună cu adaosuri comerciale plafonate

Magazine
Sursa foto: Inquam / Cornel Putan Alin

În noiembrie, a patra lună în care se aplică ordonanța de urgență privind plafonarea adaosurilor comerciale pentru 14 categorii de produse alimentare, o parte dintre alimente au continuat să se ieftinească, în medie, cu procente între 0,01% și 5,4%. Au existat și scumpiri, în cazul a patru categorii de produse.

Potrivit datelor Institutului Național de Statistică consultate de Economica, în noiembrie,  din 14 categorii de produse alimentare ce fac obiectul ordonanței de urgență privind instituirea unei măsuri cu caracter temporar de combatere a creșterii excesive a prețurilor prețurilor la unele produse agricole și alimentare ( OUG 67/2023) nouă s-au  ieftinească față de octombrie, în timp ce patru s-au scumpit.

În cazul iaurtului, INS nu colectează date legate de prețul mediu așa că nu a putut fi inclus în analiza de preț a Economica, deși este unul dintre produsele pentru care se aplică o cotă plafonată a adaosului comercial.

Mai exact, cea mai semnificativă ieftinire din noiembrie 2023 față de luna anterioară a fost la mălai al cărui preț mediu a ajuns cu 5,43% mai mic. Aceasta după ce, în octombrie față de septembrie prețul mai scăzuse, în medie, cu  1,62% iar în septembrie față de august cu încă 2,25%. De asemenea, mălaiul costa în noiembrie, cu 18,8% mai pușin decât în decembrie 2022 și cu 18,16% mai puțin decât în noiembrie 2022.

Urmează făina albă, pentru care prețul mediu este cu 3,63% mai mic în noiembrie față de octombrie, ceea ce înseamnă un preț cu 24,8% mai mic decât în decembrie 2022 și cu 24,7% sub prețul mediu din perioada similară a li 2022.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: